Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USAID pruža podršku ICMP-u u pomoći Bosni i Hercegovini

ICMP

Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 350.000 američkih dolara programu koji provodi Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) kojim se pruža podrška naporima Bosne i Hercegovine u pronalaženju osoba koje se još uvijek vode kao nestale u sukobu 1990-ih. Pored USAID-a, drugi donatori koji pomažu ICMP-ovom programu su Evropska unija i Švedska.

ICMP-ov program u Bosni i Hercegovini osigurava pomoć u oblasti forenzičke antropologije i arheologije, utvrđivanja podudarnosti uzoraka i identifikacije na osnovu DNK analize, te razvoja civilnog društva. Pored toga, ICMP pomaže nadležnim organima u rješavanju međusobno povezanih pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH i pogrešno utvrđenih identiteta do kojih je došlo prije nego što je ICMP 2001. godine uveo testiranje na osnovu DNK.

Matthew Holliday, rukovodilac ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan se u ime ove organizacije zahvalio za podršku SAD-a.

Napominjući da su organi u BiH uspjeli pronaći skoro 23.000 od oko 30.000 osoba nestalih po završetku sukoba, g. Holliday je je istakao da “to znači da između 7.000 i 8.000 porodica još uvijek ne zna sudbinu svog najmilijeg. Ove porodice imaju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje, i upravo zato se mora nastaviti s radom na traženju nestalih.”

Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, je izjavio: “I teško i bolno je rješavati pitanje nestalih osoba, ali je neophodno. Porodice građana BiH koji se još uvijek vode kao nestali bi trebale biti u mogućnosti saznati sudbinu svojih najmilijih. To je važan segment procesa oporavka od posljedica rata i kretanja naprijed ka budućnosti u miru. Koliko god se ovo pitanje tiče pravde, jednako tako se tiče osnovne ljudskosti, i kao takvo bi se trebalo prioritetno rješavati. Veoma sam zadovoljan što se USAID može pridružiti naporima ostalih iz međunarodne zajednice u podršci važnom poslu koji obavlja ICMP. ”

ICMP nastoji osnažiti kapacitete sudske medicine u Bosni i Hercegovini, i povećati korištenje Online centra za upite o nestalim osobama (OCzU) među akterima u Bosni i Hercegovini. OCzU predstavlja tačku za pristup Sistemu za upravljanje podacima za identifikaciju (iDMS), koji omogućava pohranjivanje, dijeljenje i analizu velikog broja podataka o nestalim osobama, istragama i identifikacijama.

ICMP također radi na jačanju kapaciteta Instituta za nestale osobe BiH (INO) sarađujući s organima na osiguravanje primopredaje rukovodne odgovornosti Vijeću ministara BiH na osnovu izmjena i dopuna Sporazuma o ulozi suosnivača INO-a. Time će INO u potpunosti postati institucija BiH. Trenutno ICMP i Vijeće ministara, kao suosnivači, imaju zajedničku rukovodnu odgovornost za INO.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu. Njezin mandat je da osigura saradnju vlada i drugih organa u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, povreda ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga, te da im pruža pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak  isključivo rad na pitanju nestalih osoba