naselje radakovo

Useljenje 62 porodice u novoizgrađeni stambeni objekt u Zenici

211228_zenica

Svečanost povodom dodjele ključeva budućim stanarima koji useljavaju u nove stambene jedinice bit će upriličena danas, 29. decembra, ispred novoizgrađenog objekta u naselju Radakovo

Useljavanjem u stambene jedinice u novoizgrađenom stambenom objektu u Zenici, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za 62 porodice.

Objekt je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II – “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”.

Svečanost povodom dodjele ključeva budućim stanarima koji useljavaju u nove stambene jedinice bit će upriličena danas, 29. decembra, ispred novoizgrađenog objekta u naselju Radakovo.

Projekt CEB II – “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” se realizira na području Bosne i Hercegovine za čiju realizaciju su osigurana kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra.

Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Tako će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto na području Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta CEB II imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju Projekta povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

Ukupna vrijednost potprojekta u Gradu Zenica iznosila je 3.480.275 KM (od čega je 2.400.275 KM osigurano iz kredita Razvojne Banke Vijeća Europe i 1.080.000 KM osigurano iz budžeta Grada Zenica).

Do sada su na području Federacije BiH u okviru Projekta CEB II – “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” rekonstruisane i izgrađene ukupno 473 stambene jedinice u 14 općina i gradova.

U toku je izvođenje radova na izgradnji 373 stambene jedinice za trinaest potprojekata koji se realiziraju na području: Mostara i Goražda, Ključa, Velike Kladuše, Čelića, Kalesije, Lukavca, Ilidže, Foče FBiH i Pale Prače, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice.