bez odluke o privremenom financiranju

USK bez budžeta: Nema plate za 2.000 radnika u zdravstvu!

skupstina usk – AA

Iz Sindikata ljekara i stomatologa USK-a napominju da očekuju do kraja mjeseca isplatu plate u iznosu dogovorenom kolektivnim ugovorom. Očekuju, dodaju, da direktori zdravstvenih ustanova preuzmu odgovornost za ovaj problem

Kasni isplata decembarske plate za 2.000 radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona. Razlog tome je što Skupština Unsko-sanskog kantona nije blagovremeno, odnosno do 31. decembra prošle godine, usvojila Odluku o privremenom financiranju za prvi kvartal 2022. godine, kao ni Finanancijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kantonalnoj bolnici isplaćujemo sredstva preko tri doznake, jedna je vezana za decembar dok su ostale dvije u vidu pozajmice i određene akontacije. Mi u ovom trenutku nismo u stanju da isplatimo tu vrstu doznake. Ukoliko se usvoji odluka o privremenom financiranju moći ćemo isplatiti tranše zdravstvenim ustanovama ali umanjene za deset posto, objašnjava Jasmin Husetić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Iz Sindikata ljekara i stomatologa USK-a napominju da očekuju do kraja mjeseca isplatu plate u iznosu dogovorenom kolektivnim ugovorom. Očekuju, dodaju, da direktori zdravstvenih ustanova preuzmu odgovornost za ovaj problem.

“Mi smo zgroženi ovom situacijom u kojoj je politika veći prioritet od zdravstvenih radnika. Slična je situacija bila i u aprilu prošle godine kada nam je plata kasnila 20 dana a Skupština se bavila kadrovskim pitanjima. Zdravstveni radnici imaju svoje porodice, kredite, školuju djecu i na kraju zaradili su te plate. Nas, administracija ne zanima to je posao direktora, a čini mi se da jako malo rade na tome, objašnjava Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK-a.

Iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice u Bihaću poručuju da neće biti marionete politikanstva u USK-a.

“Dvije godine nosimo teret korone, radimo i snalazimo se kako znamo i možemo. I svi su nas hvalili. Očekivali smo od svih zastupnika da to ne bude deklarativno samo na društvenim mrežama, nego i konkretno u skupštinskim klupama. Očekivali smo da nađu zajednički jezik a ne da se bave politikanstvom i tom patološkom borbom za vlast, kaže Elvir Hrustanović , predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK-a, tokom slijedeće sedmice zakazat će sjednicu na kojoj će se između ostalog naći i Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

“Do sada je uvijek Plan Zavoda usvajan jednoglasno i to očekujem i ovaj put. To nije politički dokument i ne bi trebao biti tema političkih igara, jer se radi o zdravstvenim radnicima koji rade u vrlo teškim uvjetima”, ističe Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK-a .

Plate 2.000 radnika zaposlenih u zdravstvu uvjetovane su usvajanjem Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a. Uz to, ukoliko do kraja mjeseca Skupština ne usvoji budžet, ili makar odluku o privremenom financiranju, bez plate za januar ostat će i oko šest hiljada budžetskih korisnika.