Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljena politička kriza

USK prijeti potpuna finansijska blokada: Ispašta više od 10 hiljada budžetskih korisnika

usk – skupstina (1)

Premijer Mustafa Ružnić ponovio je kako su mandati svih članova Vlade na raspolaganju, ukoliko neko drugi na zakonit način može formirati vlast

Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) najavljen za danas nije ni održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno opravdanog ili neopravdanog nedolaska 15 zastupnika. Jedan od zastupnika je odsutan od ranije iz opravdanih razloga, dok se ovaj put nisu pojavili članovi zastupničkih klubova Stranke demokratske akcije (SDA), Naše stranke, Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK-a) i Laburističke stranke.

Na taj način nastavljena je politička kriza i nefunkcionisanje Kantonalne skupštine, s obzirom da se na sjednici trebalo raspravljati i odlučivati o Odluci o privremenom financiranju Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ovakav epilog uslijedio je nakon što na prošlosedmičnoj redovnoj sjednici nije podržano razmatranje Prijedloga budžeta po hitnoj proceduri i Financijski plan i program ZZO USK.

– Svi su zastupnici bili blagovremeno obaviješteni o terminu vanredne sjednice, međutim samo je njih troje od 14 najavilo i ranije opravdalo svoj izostanak. To su Edina Abdić Pleho i Rasim Kantarević iz Laburističke stranke, te Zikrija Duraković iz PoMAK-a. Do sada su odluke o privremenom financiranju usvajane jednoglasno, ali ovaj put je sasvim jasno da je cilj potpuna financijska blokada našeg kantona. To je vjerovatno tako jer smo u izbornoj godini, no pravi odgovor vam mogu dati samo oni koji se danas nisu ni pojavili – izjavio je predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić (SDP).

Premijer Mustafa Ružnić ponovio je kako su mandati svih članova Vlade na raspolaganju, ukoliko neko drugi na zakonit način može formirati vlast.

– Ponavljam se, ali naši su mandati zaista na raspolaganju. Svima je poznato kako i na koji način se to radi i tu ne vidim problem. S druge strane, problem je svjesno izazivanje krize u institucijama i potpune financijske blokade, zbog čega već ispašta više od 10 hiljada budžetskih korisnika, a kako vrijeme odmiče situacija će biti sve kompleksnija. Pokušavamo razgovarati sa svim zastupnicima i naći barem privremeno rješenje, međutim evo kakav smo odgovor dobili – riječi su kantonalnog premijera Ružnića.

Predsjedavajući Halkić najavio je nastavak političkih pregovora i razgovora, kao i vjerovatno sazivanje nove hitne sjednice već u ovoj sedmici.

USK