Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro digitalizacija oko 13 miliona stranica sudske arhive preduzeća u RS-u

BiH

birokratija kancerlarija drzavna sluzba

U Republici Srpskoj (RS) uskoro bi trebalo da se izvrši digitalizacija sudske arhive, kao sastavnog dijela projekta registracije poslovnih subjekata elektronskim putem (on-line).

Prema preliminarnim procjenama, postoji oko 13 miliona stranica u svim predmetima koje je potrebno digitalizovati.

– Namjera nam je da kroz ovaj projekt unaprijedimo oblast poslovne registracije s ciljem stvaranja povolјnijeg poslovnog ambijenta, u kojem se registracija poslovnih subjekata u RS pojednostavlјuje, brže i efikasnije rješava – rekla je Feni portparolka Ministarstva prvade RS-a Sanja Džombić.

Prvi segment projekta se odnosi na digitalizaciju sudske arhive registrovanih privrednih subjekata u RS, što podrazumijeva kompletnu konverziju sudskih spisa iz pisanog u elektronski format, njihovu verifikaciju i vezivanje za konkrektni privredni subjekat u jedinstvenom privrednom registru u RS-u.

– Ovo je važna pretpostavka za validnost privrednog registra i za pružanje usluga on-line registracije – ukazala je Džombić.

Predviđeno je da će implementator, kojeg odabere donator (Svjetska banka/IFC), projektni zadatak realizovati u saradnji sa Ministarstvom pravde RS-a i okružnim privrednim sudovima, a prema detalјno razrađenim aktivnostima i zaduženjima koji su već usaglašeni.

Sredstva za implementaciju projekta su, kako je navela, gotovo u potpunosti osigurana iz donatorskih izvora.

Međutim, značajno je da se u najvećoj mogućnoj mjeri osigura tačnost podataka tokom procesa digitalizacije, za što je potrebna i unutrašnja kontrola nadležnih iz okružnih privrednih sudova.

S tim u vezi, Ministarstvo pravde RS-a je, u saradnji sa okružnim privrednim sudovima, utvrdilo da će proces trajati šest mjeseci, te da je potrebno angažovati šest radnika u pet privrednih sudova.

Za angažovanje kontrolora procesa digitalizacije sudske arhive pri okružnim privrednim sudovima potrebno je izdvojiti iznos od 40.000 KM.

Budući da projekt ne podržava mogućnost angažovanja ovakvog kadra, Vlada RS-a, radi obezbjeđenja ovog iznosa, zadužila je Ministarstvo finansija da u saradnji sa Ministarstvom pravde izvrši preraspodjelu sredstava između pravosudnih institucija u RS.

Grupacija Svjetske banke već je raspisala međunarodni tender za izbor izvođača procesa digitalizacije.