Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko

Uskoro isplata šteta nastalih u oluji prošle godine, od 30 do 22.000 KM

brčko
FOTO: Fena

Polić je rekao da će na račune korisnika sljedećeg mjeseca biti isplaćeni iznosi u visini od 30 do 22.000 KM

Komisija Vlade Brčko distrikta za procjenu šteta nastalih zbog olujnog vremena u julu prošle godine i nakon proglašavanja stanje elementarne nepogode, zaprimila je 266 odštetnih zahtjeva po osnovu prijavljene štete.

– Komisija je odobrila 178 zahtjeva isključivo za štetu pričinjenu na privatnim i poslovnim objektima. Za ove namjene iz budžeta Brčko distrikta je izdvojeno 188.000 KM – istakao je  Haris Polić, član ove komisije i uposlenik Civilne zaštite Brčko distrikta.

Po njegovim riječima, tokom aprila biće izvršene prve isplate po osnovu  načinjene štete, dok, kako je rekao, Komisija nije razmatrala štete koje su tom prilikom nastale na vozilima , električnim uređajima i brodicama.

Polić je rekao da će na račune korisnika sljedećeg mjeseca biti isplaćeni iznosi u visini od 30 do 22.000 KM, za štetu na kući koja je izgorjela u požaru tokom olujnog nevremena prošle godine.

Ponovlja se poziv za sredstava EU za utopljavanje stambenih objekata

Šef Odjeljenja za komunalane poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Majazudin Vehabović na konferenciji za medije je rekao da će Vlada Distrikta objaviti sutra ponovljeni Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima na području Brčko distrikta za 2024. godinu.

-Na prethodnom pozivu prijavilo se samo sedam aplikanata i da se to ne bi ponovo desilo i kako bi se namjenska sredstva u visini od 163 hiljada KM i realizovala, odlučili smo da pokušamo objasniti detaljnije kako se ova sredstva mogu potrošiti – rekao je Vehabović.

Javni poziv finansiran je sredstvima Evropske unije i biće otvoren do 19. aprila ove godine. Mjere koje mogu biti predmet prijave su toplotna izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda, potom zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata) te unapređenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje prostora.

Šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju u Vladi Distrikta Predrag Ljubojević istakao je da je paket budžetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i podsticanja energetske tranzicije osigurao sredstva u vidu bespovratne pomoći ugroženim domaćinstvima i privredi na zapadnom Balkanu, na koja je u pripadajućem iznosu Bosna i Hercegovina ostvarila pravo usvajanjem Akcionog plana od strane Vijeća ministara BiH.

Javni poziv podrazumijeva korištenje bespovratnih sredstava za sufinansiranje provođenja mjera povećanja energetske efikasnosti u postojećim stambenim objektima koji su u upotrebi i to: individualne/porodične kuće, potom stambene jedinice u sklopu individualne/porodične kuće ukoliko posjeduje vlastito mjerno mjesto za električnu energiju na ime podnosioca prijave koji je ujedno i njen vlasnik/suvlasnik; stambeno-poslovni objekti u sklopu individualne/porodične kuće ukoliko posjeduje vlastito mjerno mjesto za električnu energiju na ime podnosioca prijave, koji je ujedno njen vlasnik/suvlasnik, te na kraju stambene jedinice/stanovi u zgradama kolektivnog stanovanja.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se po korisniku može dodijeliti je 50 posto od ukupne investicije, ali ne više od 5.000,00 KM uključujući PDV, zaključio je Ljubojević, dodajući da će prednost imati oni aplikanti koji ranije podnesu zahtjev.