Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati Doma naroda FBiH povećali sebi naknade za odvojeni život

BiH

dom_naroda

Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, počelo je današnje zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH po hitnom postupku je predložila zakonske izmjene koje će stupiti na snagu objavom u Službenim novinama FBiH. Bit će propisan način utvrđivanja visine osnovice za obračun plaće zaposlenika u federalnim institucijama.

Ovim izmjenama zakona delegati u Domu naroda su sebi piovećali naknadnu za odvojeni život u iznosu od 200 KM.

Pomenuta naknada podrazumijeva naknadu za zakup stana i troškove smještaja, te će umjesto dosadašnjih 600 KM, od sada iznositi 800 KM.

Pravo na naknadu za odvojeni život imaju svi delegati koji žive dalje od 70 kilometara od sjedišta državnih inistuticija u Sarajevu.

Na taj način su delegatima povećana mjesečna primanja bez obzira da li će tog mjeseca biti sjednica.

Podsjetimo, Vlada FBiH po hitnom postupku je predložila zakonske izmjene koje će stupiti na snagu objavom u Službenim novinama FBiH. Bit će propisan način utvrđivanja visine osnovice za obračun plaće zaposlenika u federalnim institucijama.

Predviđa se brisanje minimalne satnice kao elementa obračuna osnovice i da se visina osnovice za obračun plaće utvrđuje zakonom o izvršenju budžeta na federalnom i kantonalnom nivou, odnosno odlukom općinskog vijeća o izvršavanju budžeta za svaku budžetsku godinu ili odlukom o privremenom finansiranju, a sve to nakon konsultacija sa sindikatom.

Dosad je to bilo utvrđeno na način da sindikat i Vlada dogovaraju visinu najniže neto satnice, koja se onda množi s fondom broja radnih sati i tako se dobije visina osnovice za obračun plaće. Takva osnovica se množi s platnim koeficijentom svakog radnog mjesta i dobije se visina osnovne plaće.

Prilikom obračuna plaća primjenjivat će se “obračunski bod” kao korektivni faktor.

Plaće i naknade, kako je propisano, mogu se isplaćivati samo do visine planiranih sredstava u budžetu za te namjene.

Iznos paušala i naknada poslanicima i delegatima u Parlamentu FBiH umanjivat će se za neopravdane izostanke sa sjednica i radnih tijela u visini od deset posto.