BiH

Kanton Sarajevo

Uskoro počinju radovi na prvoj transverzali

30/07/2020

Nenadić je najavio da će se narednih dana poduzeti sve aktivnosti, kako bi se ubrzalo izdavanje saglasnosti komunalnih preduzeća,

Pod operativnim vodstvom premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas je održan još jedan koordinacioni sastanak predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina vezano za izgradnju prve transverzale, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je navedeno da je općina Novo Sarajevo na svom dijelu trase prve transverzale riješila sve imovinsko – pravne odnose, a to isto radi i općina Centar, nakon čega će biti izdate građevinske dozvole, kako bi se u zadatom roku krenulo s radovima.

Nenadić je najavio da će se narednih dana poduzeti sve aktivnosti, kako bi se ubrzalo izdavanje saglasnosti komunalnih preduzeća, jer su one preduvjet za dobivanje potrebnih građevinskih dozvola.

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem informisao je kako je nakon što je zatvoren javni poziv za izbor izvođača radova na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begića, započeo žalbeni rok, koji će se završiti za deset dana. Prema riječima ministra, nakon što prođe i taj period za žalbe, steći će se preduslovi za pokretanje radova na izgradnji ove dionice, uključujući i raskrsnicu kod Američke ambasade.

Svi učesnici sastanka su se složili, kako se tokom intenzivnog rada posljednja dva mjeseca susreću s brojnim preprekama u pokretanju ovog izuzetno važnog projekta u Kantonu Sarajevo.

Prvenstveno, jer se ova izuzetno važna saobraćajnica proteže kroz tri općine, na kojima postoje različiti imovinsko – pravni i tehnički problemi, ali i oni koji su zajednički za čitavu trasu prve transverzale.

Za sada sve ide planiranom dinamikom i nastavit će se još bržim intenzitetom uz korištenje mehanizama koji su u skladu sa zakonom, zaključeno je na ovom sastanku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.