Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP BPK Goražde

Uskoro prijem policijskih službenika i mlađih inspektora

policija bpk

Komesar policije BPK Adem Laković potvrdio je da će konkurs za prijem poolicijskih službenika biti raspisan odmah nakon što se izrade neophodni akti koji će regulisati konkursnu proceduru

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona Goražde pokrenulo je aktivnosti za raspisivanje konkursa za prijem novih policijskih službenika u Upravi policije. potvrdio je resorni ministar Armin Mandžo.

Uz napomenu da je Kantonalna vlada zadužila MUP da pokrene proceduru raspisivanja konkursa, on je naglasio da se s tim ciljem krenulo u izradu pravnih i instruktivnih akata koji će regulisati konkursnu proceduru, što bi, po njegovim riječima, trebalo biti završeno do kraja februara, kako bi konkurs mogao biti raspisan u martu. Uporedo su obavljena i činovanja policijskih službenika, što je takođe jedan od preduslova za prijem novih.

– Zastoj u zanavljanju kadra smo imali iz razloga što u prethodnom periodu nismo imali dovoljno činovanja policijskih službenika, tako da smo to sad uradili činujući njih više od 30 kako bismo oslobodili prostor za prijem novih policijskih službenika. Poznato je da je Kanton Sarajevo donirao finansijska sredstva u iznosu od 125.000 KM za prijem novih policijskih službenika što je dovoljno za prijem 25, ali se nadamo da će i Vlada BPK Goražde iznaći jedan dio finansijskih sredstava za bar još pet, kako bismo izvršili prijem 30 policijskih službenika – kazao je on.

Naglasio je da je prijem policijskog kadra neophodan u Upravi policije MUP-a BPK Goražde, kako ne bi došla u pitanje sigurnost na području tog kantona.

– S obzirom na penzionisanje velikog broja policijskih službenika kako u ovoj, tako i u naredne tri godine, smatramo da nedovoljan broj izvršilaca na terenu umnogome može dovesti do narušavanja bezbjednosne situacije na prostoru našeg kantona, što se nadam nikome nije u interesu. Mi kao Uprava ćemo ići u pravcu da primimo što više policijskih službenika kako ne bi došlo do nepovoljnih efekata u segmentu sigurnosti, kada je u pitanju kriminal i ostalo – naveo je on.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu u dva navrata došlo do poništavanja konkursa za prijem policijskih službenika, namjera Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije je ovaj put konkursnu proceduru provesti na transparentniji i efikasniji način, kako bi se u konačnici bar dijelom popunila radna mjesta nedostajućeg kadra policijskih službenika i mlađih inspektora.

-I komesar policije zahtijeva da konkurs bude maksimalno transparentan s obzirom na to da BPK nema sofisitiranu opremu za testiranje prilikom prijema policijskih službenika. Planiramo je iznajmiti od Zeničko-dobojskog kantona, tako da će kandidati pismeni dio polagati elektronski, što će omogućiti komisiji da jednostavno dođe do rezultata u tom dijelu. Kada je u pitanju fizička sprema, testiranje će se najvjerovatnije vršiti u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u Goraždu, također, uz pomoć savremene opreme koja će uz senzore pratiti sve radnje koje se budu zahtijevale od strane komisije, a što će biti pod lupom medija i javnosti – pojasnio je ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

Komesar policije BPK Adem Laković potvrdio je da će konkurs za prijem poolicijskih službenika biti raspisan odmah nakon što se izrade neophodni akti koji će regulisati konkursnu proceduru.