Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usljed kiše i snijega: Rastu vodostaji rijeka u BiH

BiH

vodostaj

Usljed najnovijih padavina, u pojedinim dijelovima kiše a kasnije i snijega, u porastu su svi vodostaji rijeka u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je vodostaj rijeke Une u Bihaću dostigao nivo od 71 centimetar što je za 23 centimetra više nego jučer, a i dalje ima trend rasta. Inače, kritična tačka na rijeci Uni je 100 centimetara.

Rijeka Sana je od jučer porasla za 34 centimetra i prema posljednjim mjerenjima u Sanskom Mostu ima visinu od 181 centimetar, a i dalje rasete. Kritična tačka za Sanu je inače, 380 centimetara.

Miljacka u Sarajevu (Ćumurija) porasla je za tri centimetra u odnosu na jučer kada je imala vodostaj od 99 centimetara. Prema posljednjim mjerenjima, visina rijeke Miljacke iznosi 102 centimetra i ima trend rasta.

Za 26 centimetara u odnosu na jučer porasla je rijeka Bosna (Reljevo) i sada iznosi 182 centimetra i ima trend rasta, dok je visina Bosne u Zenici 139 centimetara i porasla je u odnosu na jučer za 15 centimetara, a i dalje raste.

I rijeka Jala je u porastu i to za dva centimetra u odnosu na jučer i prema posljednjim mjerenjima u Tuzli visina joj je 45 centimetara, a ima trend rasta.

Najviše padavina u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini bilo je u Krajini, jugozapadnom dijelu Bosne, te istočnoj Hercegovini.

Tako je najviše padavina bilo u Banja Luci, Bosanskoj Gradiški, Bihaću, Gacku, Nevesinju, Bileći, Bosanskom Novom, Livnu, Sanskom Mostu, Jajcu, Trebinju, Stocu, na Ivan Sedlu i Bjelašnici.

Došlo je i do formiranja novog sniježnog pokrivača pa je tako sada na Bjelašnici dostigao visinu od 100 centimetara. Snijega ima i na Ivan Sedlu i to 14 centimetara, Sokocu sedam, Mrkonjić-Gradu šest, Livnu pet, Gacku četiri, Han Pijesku tri, te po dva centimetra u Bugojnu, Tuzli i Nevesinju.