Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Ambasadi SAD-a

Uslovi koje BiH treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a

ohr
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Prihvatljivo i održivo rješenje raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2. To je dugogodišnja obaveza bosanskohercegovačkih vlasti

Danas je u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu održan peti konsultativni sastanak eksperata o državnoj imovini. Na ovom sastanku je radna grupa razgovarala o mogućnostima reguliranja vodnih resursa u okviru sveobuhvatnog rješenja pitanja državne imovine u Bosni i Hercegovini.

Stručnjaci su razgovarali o različitim modalitetima vlasništva i korištenja voda u Bosni i Hercegovini i upoređivali ih sa drugim zemljama, kao i o upravljanju i zaštiti voda.

Radna grupa, koju je formirao OHR uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, ima za cilj da ponudi stručna mišljenja i informacije kako bi se olakšao rad Parlamentarne skupštine BiH u rješavanju pitanja državne imovine, piše N1.

Prihvatljivo i održivo rješenje raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2. To je dugogodišnja obaveza bosanskohercegovačkih vlasti.

Podsjećamo, program 5+2 treba ispuniti kako bi se zatvorio OHR.

Ciljevi koje vlasti BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a su:

  1. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih razina vlasti;
  2. Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
  3. Potpuna provedba Konačne odluke za Brčko;
  4. Fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava UINO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća); i
  5. Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je, također, utvrdio dva uslova koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

  1. Potpisivanje SSP-a; i
  2. Pozitivna procjena situacije u BiH od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira utemeljena na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.