Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stanje na putevima

Uslovi za vožnju povoljni, tokom dana očekuju se gužve na većini puteva

autocesta
Foto: Autoceste FBiH

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Uslovi za vožnju jutros su povoljni u većem dijelu zemlje, saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu, uz uglavnom dobru vidljivost. Ipak, iz BIHAMK-a vozače mole da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

U jutarnjim satima očekuju se gužve na gradskim saobraćajnicama, a do kraja dana na većini puteva, posebno prema jugu naše zemlje.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Deminiranje kod Brčkog

Na magistralnom putu Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Zbog deminiranja terena na putnom pravcu Brčko-Cerik (Malezijski put) svakog radnog dana od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 10-minutna propuštanja. Mole se svi vozači, koji se kreću od Cerika ka Brčkom da koriste obilaznicu preko Brke za Brčko, dok u suprotnom smjeru (Brčko-Cerik) koriste obilaznicu na kružnom toku preko Brke za Cerik. Također, deminerski radovi izvode se svakog radnog dana od 08 do 16 sati i na putnom pravcu Lopare-Čelić (skretanje za Brusnicu).

U toku je sanacija škarpi i kosina na magistralnom putu Lašva-Kaonik (kod naselja Grablje), zbog čega se saobraća usporeno-jednom trakom (postavljeni semafori). Zbog izrazito frekventne dionice, formiraju se duže kolone vozila u oba smjera, pa je molba vozačima da budu strpljivi i imaju razumijevanje.

Zbog sanacionih radova na magistralnoj cesti Cazin-Velika Kladuša (put prema GP Velika Kladuša) saobraća se usporeno, naizmjenično jednom trakom. Savjetujemo se korištenje alternativnih puteva.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lukavac-Šićki Brod, Srbljani-Bosanska Krupa, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Jablanica-Prozor, Tarčin-Konjic, Kladanj- Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na granici bez zadržavanja

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na dionici regionalnog puta Zavala-granica BIH/HR zbog neophodnih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Apeluje se na sve koji planiraju duža putovanja narednih dana da se na vrijeme informišu o trenutnom stanju na putevima i čekanjima na graničnim prelazima, saopćeno je iz BIHAMK-a.