Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Panel diskusija u Tuzli

Uspjeli smo zainteresovati mlade za pravosudni sistem u BiH

nsmail-4 (1)

Tokom diskusije koja je održana u Tuzli sa učesnicima panela, nastojali smo doći do odgovora na pitanje kako mlade zainteresovati za pravosudni sistem BiH, ali i pitali smo koliko oni sami poznaju taj sistem

U Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli održana je panel diskusija za mlade na temu „Mladi i pravosudni sistem Bosne i Hercegovine“ u okviru projekta „Mladi za vladavinu prava- LAB“ koji finansira Evropska unija, a implementiraju Omladinski resursni centar Tuzla i Ja bih u EU Sarajevo.

Učesnici panela su bili mladi, predstavnici pravosuđa i pravnici koji su razgovarali o temeljnim vrijednostima Evropske unije uključuju vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava. Panel je također, pružio priliku mladima da nauče više o evropskim integracijama.

Tokom diskusije koja je održana u Tuzli sa učesnicima panela, nastojali smo doći do odgovora na pitanje kako mlade zainteresovati za pravosudni sistem BiH, ali i pitali smo koliko oni sami poznaju taj sistem.

“Obzirom da su u pitanju veoma mladi ljudi, bilo je zadovoljstvo vidjeti kako oni razmišljaju i koliko žele biti upoznati s ovom temom. Mlade je naručito interesovalo kako pravosudni sistem izgleda u praksi, razgovarali smo o određenim krivičnim djelima i kako sudovi postupaju u predmetima, te koje su to uloge sudija, tužilaca, advokata i pravobranilaca. U ovoj sesiji smo nastojali pružiti mladima osnovne informacije o pravosudnom sistemu u BiH i zainteresovati ih da se, pored formalnog obrazovanja, samoinicijativno informišu i obrazuju na pomenutu temu.” – istakao je moderator panel diskusije Danijel Stjepanović, Forum građana Tuzla.

Da bi postala članica Evropske unije, BiH, građani i institucije moraju poštovati njene vrijednosti. Vladavina prava je u srži procesa proširenja Evropske unije, što je istakla i Evropska komisija u svojoj „Strategiji za zapadni Balkan” iz 2018. i u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

“Kao panelistkinja na panelu “Mladi za vladavinu prava” govorila sam o važnosti angažiranja mladih osoba i njihovom interesovanju za vladavinu prava i ljudska prava. Bila sam jedna od pobjednica 15. Regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava i tom prilikom sam govorila o važnosti neformalnog obrazovanja te o principu neovisnog i nepristrasnog suda kao temeljnim principima pravosuđa.” – rekla je Delila Islamović, pravnica.

Pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema i efikasna borba protiv korupcije su od najveće važnosti, kao i poštovanje osnovnih prava u zakonima ali i praksi.

“Zaista sam oduševljena ovim panelom. Omogućio mi je sticanje novog znanja i drugačiji pogled na pravo i pravosuđe u BiH. Vjerujem da ću uspjeti ovo iskoristiti i prenijeti stečeno znanje prijateljima i porodici.” – rekla je Rada Bojanić, učesnica.

“Panel pod nazivom “Mladi za vladavinu prava” jeste prava stvar jer je tema sama po sebi veoma kompleksna. Razgovarali smo o pravosudnom sistemu, pokušali smo pojednostaviti kako funkcioniše pravosuđe kako na lokalnom tako i na višim nivoima.” – kaže Dragan Vulin, učesnik.

“Mladi za vladavinu prava – LAB” (Youth Rule of Law Lab – YRoLL), koji finansira Evropska unija, a implementiraju udruženje “Ja bih u EU” i “ORC” Tuzla je 30-mjesečna akcija razvijena u skladu sa ciljem EIDHR-ove uredbe – podrška demokratiji.

Opšti cilj akcije je podrška i jačanje organizacija civilnog društva u poticanju demokratske kulture kroz unapređenje njihovog znanja i participativne uloge u promociji, zaštiti i unapređenju prioriteta Evropske unije u pogledu ljudskih prava i pitanja demokratije u Bosni i Hercegovini.