Maida Hadžiahmetović

Uspješna priča – Mladi iz povratničkih zajednica

Maida Hadziahmetovic

Hadžiahmetović je stipendistkinja programa tog ministarstva i učesnica aktivnosti umrežavanja mladih za jačanje kapaciteta povratničkih zajednica u budućnosti

Maida Hadžiahmetović, prehrambeni tehnolog iz Modriče, smatra da veći izbor pri upisu u srednje škole može zaustaviti raniji odlazak mladih iz manjih zajednica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Hadžiahmetović je stipendistkinja programa tog ministarstva i učesnica aktivnosti umrežavanja mladih za jačanje kapaciteta povratničkih zajednica u budućnosti.

– Želim istaći da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u povratničkim zajednicama gradi iz dana u dan zdravu sredinu i pruža mogućnost kroz niz projekata da ljudi vjeruju u bolje sutra i ne napuštaju povratničke zajednice. Neizmjerno sam zahvalna što sam kroz učešće u programu i ostvarenju prava na stipendiju imala priliku da se obrazujem i stičem znanje jer znanjem mijenjamo svijet nabolje i pomažemo drugima. Mislim da je to važna poruka za svu novu generaciju – zaključuje Maida.

Hadžiahmetović je osnovnu i srednju školu završila u Modriči te je cijelog života dijelom povratničke zajednice u ovom gradu.

Po završetku srednje škole upisala je Tehnološki fakultet gdje je trenutno na master studiju, smjeru prehrambeno inženjerstvo.

– Kao neko ko je diplomirao baš na ovom fakultetu, smatram da je od ključnog značaja konstantno ulagati u razvoj privrede kako u povratničkim zajednicama tako i u cijeloj našoj zemlji i razvijati svijest kod svih građana da kupujemo domaće te tako ulažemo u našu domovinu zajedno gradeći bolju budućnost za sve uzraste. U svakoj manjoj zajednici treba pružiti mladima što više edukacije kako bi se već od nižih razreda usmjeravali prema vrsti nauke koju vole, ključno je obezbijediti širi izbor srednjih škola kako mladi ne bi već u srednjoj školi napuštali svoje zajednice. Svim studentima iz povratničkih zajednica trebalo bi obezbijediti da u vrijeme ljetnje pauze rade neki vid prakse u svome gradu ili blizini kako bi stekli više znanja iz svoje struke – poručuje Hadžiahmetović.