Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uspješno završena vježba spašavanja putnika i posade aviona

vjezba-aerodrom3333

Vježba pod nazivom “Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo”, odnosno simulacija udesa aviona sa 45 putnika, održana je danas na vatrogasnom poligonu ovog aerodroma.

U vježbi su učestvovali radnici ovog aerodroma, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Profesionalne vatrogasne brigade KS – Jedinica Aerodrom i Jedinica Stup, MUPKS, Granična policija BiH i Helikopterska jedinica OSBiH.

Poligonu su prvi pristupili vatrogasci koji su ugasili kontrolirani požar, nakon čega je simulirano ukazivanje medicinske pomoći žrtvama nesreće, te helikopterski transport teško povrijeđenih do kliničkog centra.

vjezba-aerodrom00

Štab akcije vježbu je ocijenio uspješnom, te pohvalio spremnost, koordinaciju i saradnju svih učesnika.

Direktorica Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć KS-a Sena Softić-Taljanović izjavila je da je vježba pokazala da sa svojim ljudskim i materijalnim resursima uvijek mogu reagovati u realnoj situaciji.

Direktor Uprave civilne zaštite KS-a Mustafa Kovač rekao je da vrlo zadovoljan pripremom vježbe i realizacijom zadataka te da su svi učesnici pokazali visoki nivo spremnosti za odgovor na ove situacije.

Ovakve vježbe se izvode svake dvije godine radi provjere sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u vanrednim situacijama.