Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski dan voda

Uspostava odgovarajućeg sistema upravljanja vodom prioritet BiH

98eade006fb794b8ed6956cdae5720e8

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero naglasio je da je EU zajedno s partnerima uložila oko 200 miliona eura za poboljšanje infrastrukture i sistema upravljanja vodom u BiH

Budući da je Bosna i Hercegovina bogata vodom, uspostava odgovarajućeg sistema upravljanja tim resursom je apsulutni prioritet, navedeno je danas u Sarajevu na obilježavanju 22. marta – Svjetskog dana voda.

Na događaju koji je organizovalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, istaknuto je da je dobar sistem upravljanja važan kako bi voda bila zaštićena i pravilno korištena.

Resorni ministar Šemsudin Dedić izjavio je da će danas biti predstavljeni Program za unapređenje vodnih usluga u Federaciji BiH i Metodologija utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH koje je Vlada FBiH usvojila u februaru 2022.

– Očekujemo da njihovom primjenom unaprijedimo sistem vodnih usluga u FBiH – rekao je Dedić i zahvalio međunarodnim kreditorima koji su podržali taj proces.

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero naglasio je da je EU zajedno s partnerima uložila oko 200 miliona eura za poboljšanje infrastrukture i sistema upravljanja vodom u BiH.

Dodao je da ipak neki infrastrukturni projekti koje su podržali još nisu u funkciji, da nedostaje sveobuhvatan sistem upravljanja, te da kasne reforme u sektoru voda.

Prve važne preporuke o problemima u vezi sa vodom i vodnim resursima formulirane su na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Argentini. Nakon konferencije UN-a u Rio de Janeiru u decembru 1993., odlučeno je da će se svake godine na ovaj datum širom svijeta obilježavati Dan voda i podsjećati na važnost vode te podizati svijest o više od dvije milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi.

Ove godine u fokusu su podzemne vode, a uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“ ističe se kolika je njihova važnost. Unatoč činjenici da ih ne vidimo, njihov je učinak vidljiv svugdje. Gotovo sve tekuće slatke vode svijeta su podzemne vode i osnova su opskrbe vodom za piće, za sistem odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosisteme.