Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan pravilnik o radu

Uspostavljena zajednička kontakt tačka: BiH počela zvaničnu saradnju sa EUROPOL-om

230321_europol_99847

Pravilnik su potpisali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i šefica Odjeljenje za strategije i spoljne odnose EUROPOL-a Patricia Silveira

U Sarajevu je danas potpisan pravilnik o radu i operativnoj suradnji nacionalne/zajedničke kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za suradnju sa Europolom.

Pravilnik, koji je važan preduvjet za uspostavljanje pune operativne suradnje sa Europolom, potpisali su predstavnici policijskih agencija koje su uključene u rad kontakt tačke.

Pravilnik su potpisali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i šefica Odjeljenje za strategije i spoljne odnose EUROPOL-a Patricia Silveira.

Nešić naglašava da je ovo veliki korak koji će približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

“Otklonjena je posljednja prepreka za operativnu saradnju EUROPOL-a i Bosne i Hercegovine, a u maju će biti otvorena kancelarija Kontakt tačke u zgradi Ministarstva sigurnosti u Sarajevu, a nakon toga i u Hagu, gdje će predstavnik Bosne i Hercegovine biti pripadnik iz MUP-a Republike Srpske.”

Ambasador Satler današnje potpisivanje vidi kao rezultat predanog rada službenika Ministarstva sigurnosti BiH i Delegacije EU u posljednje dvije i po godine.

Dvije stvari još nedostaju, dodao je Satler, a to su informatička oprema za Kontakt tačku koju će donirati EU, te rekonstrukcija prostorija u kojima će biti Kontakt tačka, što će takođe finansirati EU i biće završena do do Dana Evrope, 9. maja.

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini je rekao i da će saradnja sa EUROPOL-om za BiH značiti bolje rezultate u borbi protiv kriminala, posebno organizovanog kriminala, trgovine narkoticima, trgovine ljudima, ilegalnih migracija itd.

Šefica Odjeljenje za strategije i spoljne odnose EUROPOL-a Patricia Silveira ističe da je policijska saradnja EUROPOL-a sa zapadnim Balkanom važnija nego ikada.

“Moramo udružiti snage u borbi protiv svih kriminala i intenziviranje te saradnja ostaje prioritet za EUROPOL. Što se tiče Bosne i Hercegovine mi već imamo kvalitetnu saradnju, a potvrda toga su različita saznanja koja smo razmijenili. Ponavljam spremnost EUROPOL-a da pomogne bezbjednosnim strukturama u BiH”, naglasila je Silveira.