Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar vanjskih poslova

Uspostavljeni diplomatski odnosi BiH sa Saveznim Državama Mikronezije

l_d75fb26c92ab12375cc1526275dac36c

U ime Mikronezije izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Jeem Lippwe. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između BiH i Saveznih Država Mikronezije.

U ime Mikronezije izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Jeem Lippwe. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave, ambasadori su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a.

Na multilateralnom planu obostrano je potvrđena puna podrška naporima za punu realizaciju Agende 2030, tj. postizanje 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti na borbi protiv klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 184 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih osam članica UN-a s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi (Papua Nova Gvineja, Butan, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Kiribati i Centralnoafrička Republika).

Službeni naziv Mikronezije je Savezne Države Mikronezije. Mikronezija se sastoji od četiri savezne države koje se rasprostiru na preko stotinu malih otoka smještenih u Tihom oceanu. Nakon referenduma o samoopredjeljenju 1986. godine, Mikronezija postaje neovisna država i članica UN, ali temeljem specijalnog sporazuma i dalje ostaje pod vojnom zaštitom SAD-a, a specijalnim bilateralnim sporazumom državljani Mikronezije su dobili neograničeno pravo da žive i rade u SAD – saopćeno je iz MVP BiH.