Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usred slučaja Memić Meris Ćato napustio Tužilaštvo KS

sudjenje memic (1)

Meris Ćato, donedavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo zvanično je primljen u Advokatsku komoru FBiH – Regionalna advokatska-odvjetnička komora Sarajevo i nalazi se na spisku advokata koji je objavljen 20. aprila 2018. godine. Mandat tužioca mu je prestao 2. aprila, piše NAP.

Podsjećamo, Ćato je podnio ostavku na mjesto tužioca KTS usred slučaja koji je vodio zajedno sa još osam tužilaca uključujući i glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS Dalidu Burzić. Riječ je o slučaju ubistva mladića Dženana Memića koji je u protekle dvije godine obilježio kako ovo Tužilaštvo tako i kompletno bh. pravosuđe.

Tužilaštvo KS ovaj slučaj vodilo je kao saobraćajnu nesreću, zatim kao ubistvo po nepoznatom počiniocu, da bi ponovo promijenili kvalifikaciju krivičnog djela. Tadašnji tužilac Ćato rukovodio je uviđajem u noći 8. na 9. februar 2016. godine, a ono što se tu noć dogodilo nastradalom mladiću ni do danas nije otkriveno.

Više od dvije godine traje agonija porodice Memić, majke, oca, sestre, prijatelja, građana koji samo traže istinu o njegovoj smrti. Ni ponavljani protesti ni zahtjevi višim pravosudnim instancama nisu donijeli istinu ovoj porodici, ali čini se da se slučaj sam počeo raspetljavati.

Ćato je posljednjih mjeseci sve rjeđe dolazio na ročišta, već su to uvijek bila dva pa i tri tužioca. Do sada ih se smjenjivalo osam što je nezapamćeno u slučaju saobraćajne nesreće. Ovaj slučaj pratio je niz kontradiktornosti od neprimjerenog odnosa Tužilaštva i tužioca Ćate prema porodici preminulog mladića, pa do sakrivanja niza dokaza od odbrane, kao i svojevrsne zaštite jedinog svjedoka od te noći Alise Mutap koja je u jednom momentu odvela istragu u krivom smjeru, kako je to opisala glavna tužiteljica Burzić.

Porodica Memić već je najavila podnošenje krivičnih prijava protiv tužilaca, vještaka, ali i svih drugih osoba koje su učestvovale u zataškavanju ovog slučaja.