Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zakon o nepokretnoj imovini

Ustavni sud BiH danas o apelaciji Denisa Bećirovića

ustavni sud bih fena

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u ponedjeljak suspendovao taj sporni zakon nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) čime je ostavio konačnu odluku Ustavnom sudu BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine za danas je najavio Plenarnu sjednicu na kojoj će se odlučivati o zahtjevu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, najavljeno je iz Ustavnog suda BiH.

Plenarna sjednicu Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine bit će održana elektronskim putem.

Podnosilac zahtjeva je, na osnovu člana 64. Pravila Ustavnog suda, podnio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage osporeni Zakon do donošenja konačne odluke
Podsjetimo, Skupština RS je 28. decembra 2022. godine usvojila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini iako ga je Ustavni sud BiH već jednom (u septembru prošle godine) stavio van snage.

Također, na sjednici NSRS na kojoj je usvojen sporni zakon, probosanske stranke su negodovale, ali je Milorad Dodik, predsjednik ovog bh. entiteta poručio da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim sporazumom.

Nakon svega toga Ustavni sud RS je razmatralo zahtjev Bošnjaka da se utvrdi povreda vitalnog nacionalnog interesa, ali s obzirom na to da Dodik u tom tijelu ima većinu zahtjev nije prihvaćen. Nakon toga je Zakon objavlen u Službenom glasniku i ubrzo stupa na snagu što iziskuje brzu reakciju i odluku Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je u ponedjeljak suspendovao taj sporni zakon nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) čime je ostavio konačnu odluku Ustavnom sudu BiH.

Ustavnog suda, navodi se u najavi sjednice koja će biti održana u 9.00 sati.