Helen Keller

Ustavni sud BiH dobio novu međunarodnu sutkinju iz Švicarske

Helen Keller

Helen Keller je 1995. bila naučni saradnik-istraživač na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, Sjedinjene Američke Države, a 1996. godine na Institutu Firenca Evropskog univerziteta u Italiji

Ustavni sud BiH dobio je novog člana. Nova međunarodna sutkinja Ustavnog suda BiH bit će Helen Keller iz Švicarske, potvrđeno je za Fokus.ba u Ustavnom sudu. Ona stupa na dužnost 4. decembra.

Piše: A. DUČIĆ

Ona će zamijeniti dosadašnju međunarodnu sutkinju Margaritu Cacu-Nikolovsku, potpredsjednicu Ustavnog suda BiH, kojoj je mandat sudije prestao 28. novembra 2020. godine zbog toga što je na taj dan navršila 70 godina života, do kada traje mandat sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Prema članu 82. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, sutkinja Keller je danas potpisala svečanu izjavu pred predsjednikom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatkom M. Kneževićem na koji način je preuzela dužnost sudije Ustavnog suda BiH.

Rođena je 1. juna 1964. godine u Zürichu, Švicarska. Odbranila je doktorat Prava okoliša/životne sredine na Univerzitetu u Zürichu 1993. godine, a na College of Europe u Bruggeu, Belgija, magistrirala Evropsko pravo 1994. godine.

Godine 1995. bila je naučni saradnik-istraživač na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, Sjedinjene Američke Države, a 1996. godine na Institutu Firenca Evropskog univerziteta u Italiji. Od 1996. godine je članica Američkog društva za međunarodno pravo.

Od 1996. do 2011. godine radila je kao pravna savjetnica u advokatskoj kancelariji u Švicarskoj.

Godine 2000. bila je gostujući istraživač na Institutu Max-Planck za međunarodno pravo u Heidelbergu, Njemačka.

Radila je kao profesorica Međunarodnog prava, Ustavnog prava i Evropskog prava na Univerzitetu u Lucernu od 2001. do 2004. godine, te na Univerzitetu u Zürichu od 2004. do 2011. godine. Bila je članica Odbora Međunarodne pravne komisije, švicarski odjel, od 2008. do 2011. godine, te članica Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u istom periodu.

Godine 2010. bila je gostujuća profesorica u Centru za napredne studije u Oslu, Norveška. Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava je od 4. oktobra 2011. godine.