Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Nije neustavna, ali..."

Ustavni sud BiH donio odluku o kriminalizaciji klevete u RS-u

ustavni sud bih
Foto: Fena/Arhiv

Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije „neophodno u demokratskom društvu“

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je danas na plenarnoj sjednici da je član 280a. zakona kojim se kriminalizuje kleveta u Republici Srpskoj neustavan, te je ukinuo osporenu odredbu navedenog zakona.

Ustavni sud BiH je odluku donio na temelju apelacije Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i 14 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju su podnijeli u augustu prošle godine, saopćio je Ustavni sud.

Pojašnjenje odluke

U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da obim djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu sa članom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije.

Osim toga, Ustavni sud je primijetio da krivično djelo iz citiranog člana, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o krivičnom postupku za osiguranje prisustva optuženog lica i uspješno vođenje krivičnog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak člana 280a. Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije „neophodno u demokratskom društvu“.

Ustavni sud BiH danas je plenarnu sjednicu zbog iznenadnih i objektivnih okolnosti (otkazivanja letova međunarodnih sudija uslijed loših vremenskih prilika) održao online putem.