Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud BiH o Danu RS-a izjasnit će se naredne godine

BiH

ustavni sud rasprava o praznicima (4)

Ustavni sud Bosne i Hercegovini će se na narednoj sjednici izjasniti o zahtjevu za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o praznicima Republike Srpske na zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Iz tima podnosica apelacije za ocjenu ustavnosti, profesor sociologije religije Dino Abazović u zaključnom izlaganju podsjetio je na bit apelacije.

“Mi tvrdimo da je praksa u RS-u da jedan svjetovni datum poprima jasne karakteristike vjerskog običaja. U prilog tome smo priložili niz regligijskih obrednih činova gdje prisustvuju najviši predstavnici javne vlasti u RS-u. Patroniziranje javnog prostora privilegujući jednu zajednicu se nastavlja 9. januara, a na ovogodišnjoj proslavi u Sabornom hramu, patrijarh srpski Iriniej podsjetio da ‘RS slavi svoj dan kao dan Svetog Stefana'”, kazao je Abazović.

Odredbe spomenutog zakona kojim se 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske su neustavne, tvrde podnosioci apelacije Ustavnom sudu BiH, te negiraju vrijednosti ustavnopravnog poretka. Takve navode o praksi proslave Dana RS-a koja “narušava princip sekularizma te vrijeđa vjerska osjećanja drugih građana” negirao je tim donosioca spornog zakona iz Narodne skupštine RS, a ističući kako vjerski praznik nije ustanovljen zakonskim aktom i kao takav ne narušava sekularni praznik.