Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nisu nadležni

Ustavni sud BiH o tome da li je Dodik nesposoban za funkciju člana Predsjedništva

dodik-sud

Jedna od tačaka je bila zahtjev Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas započeo 124. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Jedna od tačaka je bila zahtjev Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja.

Ustavni sud BiH je o tome odlučio sljedeće:

U jednoj od tačaka, odlučujući o zahtjevu Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova FBiH, kojim je tražio da Ustavni sud BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja, u skladu sa članom 8.8. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odbio navedeni zahtjev zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje.

Čampara je ranije obrazložio svoj zahtjev Ustavnom sudu BiH ovako:

– Posljednje najave Milorada Dodika, koje imaju sve elemente planiranog i ciljanog udara na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, jasan su pokazatelj da član Predsjedništva BiH djeluje neustavno iako se prilikom preuzimanja funkcije obavezao između ostalog da će savjesno obavljati datu dužnost, poštovati Ustav BiH te provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti. S obzirom na to da Milorad Dodik blokira funkcionisanje institucija sistema, uvodi zemlju u konflikte i podjele te da je postao otvorena prijetnja miru i sigurnosti, ali i međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine, tražim od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda privremeno nesposoban za vršenje funkcije koju obnaša.

Nakon što sutra okonča rad plenarne sjednice, Ustavni sud BiH će na svojoj internetskoj stranici objaviti saopćenje za javnost.