BiH

potvrđeno

Ustavni sud BiH obustavio postupak u vezi sa zahtjevom Borjane Krišto

05/07/2019

Za Krišto je sporna bila ustavna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona

Ustavni sud BiH obustavio je danas postupak pokrenut zahtjevom predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ustava Federacije BiH /FBiH/ koje se odnose na popunu federalnog Doma naroda, zato što je podnosilac odustao od tog zahtjeva, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Za Krišto je sporna bila ustavna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona.

Svojom apelacijom je namjeravala da potkrijepi HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

Lider HDZ-a Dragan Čović ranije je najavio da će apelacija Krišto biti formalno povučena, jer je to “doprinos HDZ-a BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.