tražila privremenu mjeru

Ustavni sud BiH odbio apelaciju bivše glavne tužiteljice Gordane Tadić

gordana-tadic (1)

VSTV potvrdio je 20. oktobra prošle godine odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenilo Gordanu Tadić s funkcije glavne tužiteljice BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je apelaciju bivše glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić koja je tražila privremenu mjeru obustave odluke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća o njenoj smjeni s rukovodeće tužiteljske pozicije.

Apelaciju je Tadić uputila Ustavnom sudu BiH 23. decembra prošle godine, zatraživši privremenu mjeru obustavljanja provedbe odluke VSTV-a, do okončanja postupka pred Ustavnim sudom BiH.

VSTV potvrdio je 20. oktobra prošle godine odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenilo Gordanu Tadić s funkcije glavne tužiteljice BiH. Disciplinsku tužbu podnio je u aprilu 2021. godine Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH.

Tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” i “ponašanje u sudu ili tužiteljstvu ili izvan suda ili tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije”.

Tadić se, također, teretila za zanemarivanje obaveze i naloga Vijeća da se predmeti Tužiteljstva BiH raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

U apelaciji Ustavnom sud BiH, Tadić je, uz ostalo, navela da joj je prekršeno pravo na pravično suđenje predviđeno odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Također je ukazala na “objektivnu pristranost članova VSTV-a”.

“Apelantica ukazuje da Zakon na osnovu kojeg je vođen disciplinski postupak ne daje garanciju fer i pravičnog postupka, jer disciplinski prekršaji nisu Zakonom propisani kao teži i lakši prekršaji. Tako da je pravno neizvjesno kakvu sankciju optuženi može očekivati, jer bez propisanih težih i lakših disciplinskih prekršaja je otvorena mogućnost arbitrarnog odlučivanja”, navedeno je odluci Ustavnog suda BiH od 12. januara.

Ustavni sud BiH zaključio je da je zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan jer Tadić “nije iznijela nikakve posebne razloge i argumente, već taj zahtjev zasniva na navodima koje je iznijela u odnosu na kršenje prava na pravično suđenje”.

“Stoga, Ustavni sud smatra da je apelantičin zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan, jer u okolnostima konkretnog slučaja, ništa ne ukazuje da bi donošenje privremene mjere bilo u interesu stranaka ili pravilnog vođenja postupka”, navedeno je u odluci.

Gordani Tadić na teret se stavljalo i da je propuštala da kao rukovodilac Tužiteljstva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužiteljstva BiH koje rukuje tajnim podacima.

Nakon odluke o smjeni, Tadić je premještena s mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Za vršitelja dužnosti (v.d) glavnog tužitelja 20. oktobra prošle godine izabran je Milanko Kajganić.

Kajganić će dužnost glavnog tužitelja obnašati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.