Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"postoji spor"

Ustavni sud BiH ukinuo pojedine odredbe akata o “prenosu nadležnosti na RS”

ustavni sud bih DB (11)

Ustavni sud BiH utvrdio je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Kluba Bošnjaka u vezi sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona kojeg je Parlamentarnoj skupštini predložio HDZ

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je danas odluku da ukida pojedine odredbe akata iz prenosa nadležnosti sa BiH na entitet RS koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka od strane Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja. Utvrđeno je da pojedine odredbe osporenih akata nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, zbog čega je pojedine odredbe navedenih akata Ustavni sud ukinuo”, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Danas su razmatrali zahtjev 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi sa aktima koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske i to:

– Deklaracije o Ustavnim principima broj 02/1-021-1034/21 od 10. decembra 2021. godine;

– Zaključaka u vezi Informacije o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine broj 02/1-021-1032/21 od 10. decembra 2021. godine;

– Zaključaka u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti broj: 02/1-021-1033/21 od 10. decembra 2021. godine;

– Zaključaka u vezi Informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja broj: 02/1-021-1031/21 od 10. decembra 2021. godine;

– Zaključaka u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH broj 02/1-021-1030/21 od 10. decembra 2021. godine.

Podsjetimo, Narodna skupština RS je na sjednici održanoj 10. decembra prošle godine usvojila pet zaključaka o prenosu nadležnosti.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Kluba Bošnjaka u vezi sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona kojeg je Parlamentarnoj skupštini predložio HDZ.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-639/22 od 22. aprila 2022. godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, utvrdio da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu citiranog zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz člana IV/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da Prijedlogom citiranog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini”, navodi se.

Ovo je razmatrano na zahtjev predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za ispitivanje regularnosti postupka o postojanju osnove za proglašenje izmjena Izbornog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.