Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privremena odluka

Ustavni sud BiH: Zabranjena primjena Zakona o nepokretnoj imovini RS

230302_ustavni_sud_bih_83081
SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je donio odluku o privremenoj mjeri da zabrani primjeni Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu. (Foto Fena/Almir Razić)

Bećirović je od Ustavnog suda tražio donošenje privremene mjere kojom se sporni zakon stavlja van pravne snage sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda

Ustavni sud BiH odlučivao je danas o zahtjevu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ali apelacijama Željka Komšića i još dvije identične apelacije za donošenje privremene mjere kojom bi sud stavio van snage osporeni Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske do donošenja konačne odluke.

Sud je donio privremenu mjeru da zabrani primjeni Zakona o nepokretnoj imovini u RS-u do konačne odluke po meritumu.

– 28. februara kada je zakon stupio na snagu, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je podneskom obavijestio Ustavni sud da ostaje kod svog zahtjeva. Isti dan su još tri podnositelja zahtjeva dostavila Sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini na teritoriji RS-a. Danas je Ustavni sud održao plenarnu sjednicu elektronskim putem samo sa tom tačkom dnevnog reda. Ustavni sud je donio odluku o privremenoj mjeri kojom je usvojio zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika Zastupničkog doma i pet delegata Doma naroda Parlamenta BiH za donošenje privremene mjere. Ustavni sud BiH je donio odluku kojom se privremeno stavlja van prave snage zakon o nepokretnoj imovini u RS-u, kazala je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Galić ja kazala da je Ustavni sud ocijenio da postoje razlozi da ova privremena mjera bude donesena i sa aspekta pravne sigurnosti i eventualno štetnih posljedica koje mogu nastati početkom primjene ovog zakona.

Odluka nije donesena jednoglasno. Kako je saopštila Galić, potpredsjednik Suda Zlatko M. Knežević je dao izjavu o neslaganju sa privremenom mjerom, o čemu je upoznao Ustavni sud.

Bećirović je od Ustavnog suda tražio donošenje privremene mjere kojom se sporni zakon stavlja van pravne snage sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Budući da je Bećirović svoj zahtjev uputio na dan objave zakona u Službenom glasniku RS, a ne na dan stupanja na snagu zakona, nije bilo jasno kako će se Ustavni sud u tom slučaju odrediti i da li će uopšte razmatrati zahtjev ili će ga odbaciti.

Po tvrdnjama zvaničnika iz RS, taj bh. entitet želi prisvojiti 16.000 jedinica državne imovine.

Ustavni sud BiH prošle godine je u slučaju sličnog pokušaja, Zakon o nepokretnoj imovini RS-a stavio van snage jer je odlučeno da entitet nema pravo regulisati to pitanje budući da je država titutlar imovine.

Također, ranije je Ustavni sud zauzeo stav da je visoki predstavnik donio Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom i istakao za njega da je adekvatan kako bi se pomogao proces donošenja zakona na državnom nivou.