Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud FBiH proglasio neustavnom Uredbu o upravljanju preduzećima

dunovic ustavni sud fbih (1)

Ustavni sud FBiH proglasio neustavnom Uredbu o upravljanju preduzećima

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio je na sjednici održanoj danas neustavnom Uredbu o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom, saznaje Fokus.

Podsjećamo, potpredsjednik FBiH Milan Dunović Ustavnom sudu FBiH uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti još 9. juna, dok je javna rasprava po ovom zahtjevu pred Sudom održana 2. novembra.

Donošenje ove Uredbe bio je jedan od ključnih razloga zbog kojeg se raspala koalicija koju su predstavljali SDA, HDZ i DF.

Naime iz DF-a su tvrdili kako je ovom Uredbom prekršen Ustav FBiH, jer su iz procesa provođenja procedure izbora upravljačkih tijela u preduzećima u državnom vlasništvu u potpunosti izbačena resorna ministarstva, a sav posao je prebačen direktno na Vladu FBiH.

Iz tog razloga ministri DF su tada podnijeli ostavke. Uredba je donijeta glasovima ministara iz SDA i HDZ, čiji predstavnici su tvrdili kako je sve urađeno u skladu sa zakonom. Politička kriza koja je u FBiH izbila zbog raspada koalicije uzrokovane donošenjem sporne Uredbe, nedavno je riješena prekompozicijom vlasti u koju je umjesto DF-a ušao SBB.

Međutim, sada se otvara novi veliki problem u smislu zakonitosti brojnih odluka o imenovanjima Nadzornih, Upravnih odbora te Uprava javnih preduzeća i drugih kompanija u državnom vlasništvu, a koje je u međuvremenu sprovela Vlada FBiH.