Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ustavni sud FBiH raspravljat će u ponedjeljak o zahtjevu DF-a

01/11/2015

U utorak 3. novembra sa početkom u 10 sati pred Ustavnim sudom FBiH održat će se javna rasprava o zahtjevu potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića za utvrđivanje ustavnosti Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

Zahtjev se odnosi u dijelu Lista privrednih društava u kojima Vlada Federacije vrši ovlaštenja na osnovu državnog kapitala iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Na javnu raspravu su pozvani podnosilac zahtjeva Milan Dunović i predstavnik Vlade Federacije BiH čiji je akt osporen.

Podsjećanja radi, upravo donošenje ove sporne Uredbe u junu mjesecu ove godine bio je razlog zbog kojeg je četvero federalnih ministara Demokratske fronte podnijelo ostavke na funkcije koje su obavljali.

[yuzo_related]

Iako je nakon podnošenja zahtjeva, Dunović prema Ustavnom sudu F BiH prije više od mjesec uputio urgenciju, sporna Uredba na dnevni red došla je kao što se već i špekulisalo tek nakon što je sklopljena nova koalicija SDA- SBB.

Prema nezvaničnim informacijama, predsjednica Ustavnog suda F BiH Kata Senjak prema direktivi svog političkog šefa Dragana Čovića namjerno je odugovlačila sa stavljanjem na dnevni red Dunovićeve apelacije. O apelaciji se navodno trebalo izjašnjavati 7. oktobra, ali se ciljano pomjerio datum javne rasprave.

DF je prije sklapanja nove koalicije SDA- SBB najavljivao da ukoliko dokažu na Ustavnom sudu F BiH da je Uredba neustavna i da nije u skladu sa zakonom, postoji mogućnost njihovog povratka u vlast.

Obzirom da je u međuvremenu sklopljen novi politički pakt, za DF, ukoliko po njih bude pozitivan odgovor, sudska odluka sada može biti samo moralna satisfakcija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.