Ustavni sud RS-a danas odlučuje o vetu Bošnjaka na referendum o Danu RS-a

BiH

ustavni sud rs23

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) danas će odlučiti da li je Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9. januar kao Dan RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Sudije će donijeti i odluku da li je opravdan veto Kluba Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 13. jula ove godine.

Bošnjački političari naglašavaju da 9. januar ne može biti prihvaćen kao Dan RS, te smatraju da treba provesti odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS, neustavne.

Iz Kluba Bošnjaka su najavili i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustvanog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS.

Srpski političari smatraju da RS ima pravo na referendum, koji je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

I skupštinski Odbor za ustavna pitanja smatra da je neprihvatljiv bošnjački zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, jer, kako je saopćeno, nije utemeljen na Ustavu i predložili su Ustavnom sudu RS-a da ovaj zahtjev Bošnjaka odbije kao neosnovan.

Ponavili su i tvrdnju da je Dan RS-a, 9. januar, sekularni praznik.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a danas će donijeti i odluku povodom zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o javnim tužilaštvima RS-a, koji je Narodna skupština izglasala na sjednici održanoj 23. juna ove godine.