Ustavni sud RS-a odlučuje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS-a

ustavni-sud-republike-srpske1222

Ustavni sud RS-a donijet će konačnu odluku da li je Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a nisu usaglašeni stavovi u vezi s tom rezolucijom, na koju je Klub Bošnjaka stavio veto.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović kazao je da su bošnjački delegati pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer je Rezolucija za njih u potpunosti neprihvatljiva i njome se zadire u nadležnosti države BiH.

Pitanje odbrane je, naglasio je, u nadležnosti državnih, a ne entitetskih institucija.

– Vitalni nacionalni interes Bošnjaka je BiH u EU i NATO savezu i već se predaleko otišlo u tim aktivnostima, između ostalog, potpisan je MAP – ukazao je Hadžiomerović ističući da su Bošnjaci konstitutivan narod u RS-u i mora se uvažiti i njihov stav.

Delegat srpskog kluba u Vijeću naroda RS-a Vojislav Gligić smatra da se Ustavni sud RS-a neće ni izjašnjavati, jer je Rezolucija politički akt.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio je 27. oktobra veto na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, a o njoj nije bilo saglasnosti na ranije održanoj sjednici Vijeća naroda.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a su 18. oktobra, bez prisustva opozicije i Koalicije “Domovina”, usvojili Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

U tom dokumentu se navodi da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.