Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka o referendumu i Zakon o popisu pred Ustavnim sudom RS-a

BiH

ustavni sud rs

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici nije postigla saglasnosti o Zakonu o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS i Odluci o raspisivanju republičkog referenduma, tako da će o tome odlučivati Ustavni sud RS.

“Nastavlja se negativna praksa preglašavanja, kolega Mujo Hadžiomerović i ja i ovaj put smo preglasani” rekao je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

On je naveo da su Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u osporili u cjelosti, jer smatraju da je protjerivanje stanovništva sa ovog prostora bio jedan zločin, a pokušaj brisanja iz popisa stanovništva političkim aktom je protivzakonitp protivno kako svim ljuskim i Božijim zakonima i praksi svih država koje se bore i trude da popišu sve svoje stanovništvo.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da će ovo imati epilog na Ustavnom sudu RS-a i da smatra da nije ništa sporno i “bude li struka u prvom planu nedvosmisleno će potvrditi ono iza čega stoje.

“Ne može se jednim političkim aktom mijenjati demografska slika države BiH. Ovo nije nikakav pravni akt nego rezultat politike koja ide u krivom pravcu. Smatram da politika treba da ide u cilju suživota i tolerancije. Ovo nikome ne treba. Mislim da građani bez obzira na nacionalnu pripadnost od ovakvih pitanja imaju samo štetu”, rekao je Bratić.

Za Odluku o održavanju referenduma o Danu RS-a, rekao je da je ona rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, kao najviše sudske institucije koji je naložio da se Zakon o praznicima RS-a u dijelu koji se odnosi 9. januar kao Dan republike treba uskladiti sa međunarodnim konvencijama, Ustavom, gdje nema prostora za diskriminaciju.

“Moramo reći da je to dan koji se vezuje za sjednicu poslanika iz srpskog naroda 9. januara 1992. godine, da je vezan za deklaraciju o formiranju srpske države BiH. Mislim da su ovo su dva koraka unazad što se tiče demokratije na ovim prostorima i treba se tražiti datum koji će biti prihvaćen od većine stanovnika RS bez obzira na nacionalnu pripadnost”, rekao je Bratić.

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a rekao je da pravni osnov koji su naveli predlagač ne stoji i da će koristiti sva pravna sredstva da to pobiju. Naveo je da je neshvatljivo da se stanovništvo želi izbrisati iz popisa, naročito imajući u vidu činjenicu koliko oni dporinose budžetu RS-a. Govoreći o Odluci o održavanja referenduma naveo je da se odluke Ustavnog suda BiH ne mogu komentaristati nego se moraju provesti.

“Politika koju imamo u RS koja samo sluša sebe, zaista je politika koja nas neće odvesti daleko i svi koji zagovaraju ovaj način preglasavanja, nametanja moraju biti odgovorni za bilo kakva dešavanja, šta se sve može desiti na ovim prostorima”, rekao je Hadžiomerović.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a rekao je da na današnjoj sjednici nije bilo preglasavanja, jer su odluke donesene sa sedam na prema dva glasa.

“Mi smo samo osporili Klub Bošnjaka da nametne svoje mišljenje i stavove klubovima Srba, Hrvata i Ostalih, što je velika razilika u odnosu na ono što je uraženo u Sarajevu”, rekao je Stevandić.

Govoreći o Zakonu o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u rekao je da smatraju da je ovo “najlicemjerniji pokušaj da se dozvoli korištenje metodologije jednom narodu, a ospori drugim.

“Princip sa kojim su Bošnjaci u ovom popisu popisivanjem takozvanih nerezidenata u stalno stanovništvo došli do procenta većeg od 50 posto što se tretira kao stav da postoje većinski i manjinski narodi, iako postoje konstitutivni. Koristeći istu medologiju Srbi i Hrvati bi popisujući dijasporu mogli bez problema da dođu do procenta 58 posto stanovništva, a da Bošnjaci padnu ispod 41 posto”, rekao je Stevandić.

O pokretanju vitalnog nacionalnog interesa Kluba bošnjačkog naroda na Odluku o raspisivanju referenduma Stevandić je istakao da “nije postojala racionalna osnova za pokretaje vitalnog nacionalnog interesa nego iracionalna netrpeljivost i srbofobija prema svemo što srpski narod u RS predstavlja u istorijskom, teriotrijalno, nacionalnom i kulturološkom principu, pa čak i o datumima kada su se desile neke sjednice.

“To nije nacionalni interes to je interes ugrožavanja drugih naroda”, rekao je Stevandić i dodao da se Odlukom o referendumu, drugim narodima ništa ne osporava niti se išta ikome nameće.