Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjednica

Ustavni sud RS-a: Svetosavska nagrada ne povređuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda

ustavni sud rs

Osporenom odredbom Zakona ne se daje prednost bilo kojem konstitutivnom narodu, niti se pravi razlika među njima, ocijenilo je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS

Članom 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda, odlučilo je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na današnjoj sjednici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Da bi se utvrdilo da li je u ovom slučaju došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, Vijeće je prvo konstatovalo da je potrebno imati u vidu sadržaj cjelokupnog člana Zakona kojim se regulišu pitanja dodjele Svetosavske nagrade, a ne samo njen naziv. Prema ocjeni Vijeća, uslovi i kriterijumi na osnovu kojih se vrši izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade su u potpunosti anacionalne prirode i nikoga ne favorizuju, zbog čega je izvjesno da se ova nagrada dodjeljuje nastavniku za rezultate na profesionalnom planu, u potpunosti nezavisno od njegovih nacionalni i vjerskih odrednica. U ovom smislu, Vijeće je utvrdilo da osporena zakonska odredba ne diskriminiše i ne dovodi u podređen položaj bilo koji konsituttivni narod u Republici Srpskoj u pravu na uživanje garancija iz kruga vitalnih nacionalnih interesa definisanih Ustavom i da je nagrada dostupna svakom nastavniku koji ispunjava propisane uslove”, navodi se u saopštenju iz Ustavnog suda RS-a.

Dodaje se da je, s obzirom na to da se osporenom odredbom Zakona ne daje prednost bilo kojem konstitutivnom narodu, niti se pravi razlika među njima, Vijeće ocijenilo da se ona jednako odnosi na sve građane ovog entiteta te nijedan konstitutivni naroda ovakvim propisivanjem nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zajemčenih Ustavom.