Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud RS-a uskoro o vetu Bošnjaka na Zakon o Danu RS-a

BiH

1412_odobro_za_ustavna_pitanja

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici utvrdio je odgovor Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske povodom zahtjeva Kluba Bošnjaka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o Danu RS-a.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a je 6.decembra odlučilo da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o Danu RS-a.

Odlučujući o prihvatljivosti ovih zahtjeva, Vijeće Ustvanog suda RS-a je utvrdilo da je prihvatljiv zahtjev koji se odnosi na Zakon o Danu RS-a, jer su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje.

Međutim, u odnosu na zahtjev koji se tiče zaključka u vezi sa Zakonom o Danu RS-a, a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu RS-a da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima RS-a u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda, Vijeće je donijelo rješenje da isti zahtjev nije prihvatljiv.

S obzirom na to da osporeni zaključak ne sadrži pravnu normu općeg karaktera, već da se njime izražava opredjeljenje Narodne skupštine u pogledu određenog pitanja političke prirode, Vijeće Ustavnog suda je ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenog zaključka s odredbama Ustava o zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda.

Klub Bošnjaka je 2. novembra stavio veto na ovaj zakon, kao i zaključke usvojene uz Zakon o Danu RS-a, jer ne prihvataju 9. januar kao Dan RS-a.

Ukazali su i da predlagač zakona ne priznaje presudu Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je 9. januar neustavan kao Dan RS-a.

U Klubu Bošnjaka su izričiti da za pripadnike tog naroda 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

U Zakonu o Danu RS-a se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. januar utvrđuje kao Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.