Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nije postignuta saglasnost

Ustavni sud RS će odlučivati o izmjenama Krivičnog zakonika RS kojima se kriminalizira kleveta

Novinari na protestu
Foto: Žurnal

Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost, predmet se prosljeđuje Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke

Ustavni sud Republike Srpske odlučivat će o Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizira kleveta, nakon što danas nije postignuta saglasnost na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata.

U vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, na sjednici Zajedničke komisije usaglašavan je amandman Kluba delegata bošnjačkog naroda uložen na ovaj zakon.

Dva člana glasala “za”

Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost, predmet se prosljeđuje Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke.

Od osam članova Zajedničke komisije, dva su glasala “za” predloženi amandman kojim bi se brisao član 8 Zakona, dok je šest članova komisije bilo “protiv”. Pomenuti član zakona predstavlja uvođenje novih krivičnih djela protiv časti i ugleda, a kojim se kriminalizira kleveta, te uvode oštrije kazne.

Sjednica Zajedničke komisije uslijedila je nakon što jučer Vijeće naroda RS nije postiglo saglasnost u pogledu navedenog zakona, odnosno nakon što nije prihvaćen amandman Kluba Bošnjaka na ovaj zakon, koji je ranije usvojila Narodna skupština RS.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković je jučer kazao Feni da će vjerovatno ovaj zakon dobiti podršku i na Ustavnom sudu RS, budući da je Ustavni sud i do sada u praksi pokazao da provodi aktuelnu politiku vladajuće skupštinske većine.

– Ono što usvoji Narodna skupština prihvati i Ustavni sud – kazao je Tabaković.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u BiH, Ured Vijeća Evrope u Sarajevu i Evropska unija u BiH ranije su u zajedničkoj izjavi naveli da su izuzetno zabrinuti zbog činjenice da je Narodna skupština RS ponovo kriminalizirala klevetu.

-Sloboda izražavanja je osnovno pravo i osnovna evropska vrijednost. Ovaj korak je protivan međunarodnim obavezama BiH u oblasti ljudskih prava, te nije u skladu sa evropskim putem BiH niti sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a posebno prioritetom 11 o povoljnom okruženju za civilno društvo i prioritetom 12 o slobodi izražavanja – navedeno je iz ovih međunarodnih organizacija.

Istaknuto je da, tamo gdje postoje krivični zakoni o kleveti, oni rizikuju da budu zloupotrebljeni protiv novinara, branitelja ljudskih prava i drugih aktera civilnog društva za obavljanje svoje legitimne uloge da istražuju i informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, što je od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog demokratskog društva.

Napad na građanske slobode

Iz OHR-a je ranije saopćeno da Izmjene Krivičnog zakona RS kojima se ponovo kriminalizira kleveta predstavljaju napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime. Ovim izmjenama se ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva.

Naveli su da ponovna kriminalizacija klevete u RS organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike. Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske – stav je OHR-a.

Napominju da ove izmjene također predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu u EU, budući da nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.