Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vitalni nacionalni interes

Ustavni sud RS odbio zahtjev Kluba delegata Bošnjaka u Vijeću naroda

ustavni_sud_rs

Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva i o postojanju procesnopravnih uslova da se meritorno odlučuje o tome da li je osporavanim Zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, saopćeno je iz Ustavnog suda RS

Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske danas na sjednici nije prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a.

Navedeni zakon entitetska Skupština izglasala je na sjednici održanoj 20. oktobra 2021. godine.

Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva i o postojanju procesnopravnih uslova da se meritorno odlučuje o tome da li je osporavanim Zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, saopćeno je iz Ustavnog suda RS.

Vijeće je utvrdilo da predmetni zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se navodima iz obrazloženja Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukazuje na povredu ustavnih vrijednosti garantovanih Ustavom Bosne i Hercegovine.

Kako iz sadržaja tog obrzloženja proizlazi, podnosilac zahtjeva prevenstveno navodi da je osporenim zakonom povrijeđen Ustav Bosne i Herceogivne, da su njegovim donošenjem narušeni suverenitet, teritorijalni integritet i politička nezavisnost Bosne i Hercegovine, kao i podjela nadležnosti između države i entiteta, iz čega posredno izvodi zaključak da je time došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, koji svoj identitet vezuje za državu Bosnu i Hercegovinu.

Imajući u vidu izloženo, Vijeće je ocijenilo da se u konkretnom slučaju obrazloženje Odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosi prvenstveno na pitanja ustavnosti, te se kao takvo ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48. stav 1. alineja 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, jer ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, navodi se u saopćenju.