Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najveća izdavanja

Usvajanje rekordnog budžeta u FBiH: Najviše novca će se izdvajati za penzije

penzije
Foto: Pixsell/Arhiv

Ovogodišnji budžet veći je nego ikad do sada u Federaciji BiH, a od prošlogodišnjeg rebalansiranog budžeta veći je za 537 miliona maraka

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je predlagaču, Federalnoj vladi, budžet FBiH za ovu godinu u iznosu od blizu 7,5 milijardi KM.

Prvo je saglasnost dao jučer Predstavnički dom na sjednici, a sinoć i Dom naroda na vanrednom zasjedanju. Podrška oba doma znači da budžet može stupiti na snagu po objavi.

Ovogodišnji budžet veći je nego ikad do sada u Federaciji BiH, a od prošlogodišnjeg rebalansiranog budžeta veći je za 537 miliona maraka.

Najviše za penzije

Iz ovogodišnjeg budžeta Federacije najviše će se izdvajati za penzije i ta stavka iznosti 317,7 miliona maraka, ministarstvo boraca je dobilo 9,6 miliona više, 50 miliona ide fondu solidarnosti, 75 miliona za sanaciju zdravstvenih ustanova…

Neka od povećanja odnose se na poticaj poljoprivrednicima za 11 miliona KM.

Kantonalnim MUP-ovima je namjenjeno 9 miliona maraka.

– Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 miliona KM, koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta, rekao je federalni ministar finansija Toni Kraljević.

U stavci predviđenoj za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset miliona KM namijenjeno je za pomoć parovima bez djece za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje.

Po ministrovim riječima, predviđeno je više novca i za usklađivanje penzija u skladu sa zakonskim propisima.

– Naknade za boračke kategorije, po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i za neratne invalide, civilne žrtve rata, za projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da je za ove kategorije ukupni rast izdvajanja 57,7 miliona KM, istakao je Kraljević.

Kapitalni transferi

Kreditna linija putem Razvojne banke uvećana je za pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih te sad ukupno iznosi 20 miliona KM.

U oblasti poduzetništva, ministar napominje da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona – o poduzetničkoj infrastrukturi i o poticaju razvoju male privrede. Te dvije stavke su značajno uvećane, za 18,4 miliona KM, čime će biti značajno povećana konkurentnost obrta u FBiH te malih i srednjih preduzeća.

– Kapitalni transferi prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 miliona KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori finansiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 miliona KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će podjednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv – naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je naveo ministar, planirano je 50 miliona KM. To je dosad najveći iznos za ovaj fond, uvećan u odnosu na prošlogodišnje izdvajanje za 16,5 miliona KM.

Transferi za podršku poljoprivredi su povećani za 11 miliona KM u odnosu na 2023.

Zatim ukupni transferi Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM, kao i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 18,4 miliona KM, obrazložio je ministar Kraljević.