BiH

Sarajevo

Usvajanjem izmjena Poslovnika Predstavničkog doma okončana sjednica

20/11/2019

Poslanici Mirko Šarović i Branislav Borenović napomenuli su da zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne Hercegovine podržali su danas izmjene Poslovnika o radu Doma kojima se predviđa onemogućavanje blokade konstituiranja parlamenta i izbor članova komisije.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice zatražili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), a izmjenama se uvodi još jedan član u Poslovnik i predviđa da ukoliko poslanički klubovi ne dostave imena članova komisija tu obavezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih poslanika čija su imena dostavljena.

Poslanici Mirko Šarović i Branislav Borenović napomenuli su da zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država budući da su na čekanju brojni akti koji trebaju potvrdu u PSBiH, a među njima je i ugovor u vrijednosti od 400 miliona KM namijenjenih za nastavak izgradnje Koridora Vc.

Tokom rasprave o razlozima za hitnost usvajanja tih izmjena dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) najavila je da Klub HDZ-a neće podržati ni hitnost procedure niti izmjene Poslovnika.

– Poslovnik je dokument odmah iza Ustava BiH po važnosti i temeljem njega treba funkcionirati u BiH, a on treba odražavati stanje u BiH. Izmjene su potrebne, ali ne po hitnom postupku – stava je Krišto.

S njom se složio i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac ocjenjujući da postoje različiti razlozi za izmjenu tog dokumenta, ali ocjenjujući istovremeno da nije način da se to radi po hitnom zakonodavnom postupku.

Bez obzira na ovakav odnos nekoliko poslanika, izmjene Poslovnika su usvojene nakon što je 26 poslanika glasalo za to, čime je okončanja današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.