Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština KS

Usvojen budžet Kantona Sarajevo u iznosu od 1,2 milijarde KM

skupstina ks

Za Budžet Kantona Sarajevo glasalo je 19 zastupnika

Nakon cjelodnevne rasprave Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Budžet za 2022. godinu u iznosu od 1.220.787.840 KM.

Nijedan amandman koji su predložili Klub SBiH i Klub SDA nije dobio podršku.

Za Budžet Kantona Sarajevo glasalo je 19 zastupnika.

Bez rasprave je usvojen i Prijedlog Zakon o izvršavanju Budžeta KS za 2022. godinu.

Svoj rekordan budžet imat će Ministarstvo unutrašnjih poslova KS u iznosu od 128,4 miliona KM. Najviše sredstava nalazi se na pozicijama nabavke opreme za Upravu policije od gotovo 23 miliona KM, a za nabavku helikoptera za potrebe MUP KS-a izdvojit će 17 miliona.

Za sektor privrede predviđen je iznos od 62,7 miliona KM, čime će se finansirati projekti preduzeća ZOI 84, Skenderije, zatim poticaji za malu privredu i poljoprivredu, imovinsko rješavanje u industrijskim zonama…

Najviše sredstava u resoru finansija odnosi se na izdatke za servisiranje duga.

“Ove godine nam na naplatu dolaze trogodišnje i petogodišnje obveznice u iznosu od 16,3 miliona, što je planirano na razdjelu ovog ministarstva”, pojasnio je ministar Čičić.

Značajan rast je vidljiv i na razdjelu Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, čiji Budžet iznosi 118,2 miliona KM. Za zaštitu porodica za djecom obezbijeđeno je 55,6 miliona KM, za sve vidove socijalne zaštite 16,7 miliona KM, te 15,3 miliona KM za zaštitu civilnih žrtava rata. Na razdjelu ovog ministarstva planirana je i isplata mjesečnih naknada za porodilje u KS u visini prosječne plate u Federaciji, što trenutno iznosi nešto manje od 1.000 KM.

Za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša planirano je 65,8 miliona KM koja će se povećati sa neutrošenim sredstva iz prošle godine. Najviše novca ide za zajedničku komunalnu potrošnju u iznosu od 19,4 milion KM, a 4,7 miliona KM usmjerit će se za rekonstrukciju vodovodne mreže.

Kada je riječ o ukupnom broju uposlenih koji primaju platu iz Budžeta KS, u ovoj godini planirano je zapošljavanje novih 199 policajca u Upravi policije MUP-a KS, 71 radnika u JU Djeca Sarajeva, 22 radnika u Kantonalnoj upravi civilne zaštite, 12 novih radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, 12 novouposlenih u Zavodu za planiranje, 16 u MUP-u KS, 14 u ustanovama kulture i 10 radnika u Kantonalnom centru za socijalni rad.