Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojen Budžet Livanjskog kantona za 2017., Srbi nezadovoljni

BiH

lk

Skupština Livanjskog kantona (LK) usvojila je u petak Budžet za 2017. godinu u iznosu od 76,2 miliona maraka.

Klub Srba pokrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa kako na Budžet, tako i na Prijedlog izvršavanja Budžeta LK za 2017. godinu.

U obrazloženju te odluke, predstavnik Kluba Srba Drago Puzigaća (SNSD) kazao je kako Budžet nije rađen po poslovničkoj proceduri te da su uvjeti života u općinama Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč nepodnošljivi, a da se vladajuća struktura ponaša kao da te općine nisu u Kantonu.

– Za nas je neshvatljivo da budžet od 76 milion maraka koriste samo određene općine u dosluhu s privilegiranim interesnim skupinama, dok se prema ovim općinama s većinskim srpskim stanovništvom ponašaju maćehinski – kazao je Feni Puzigaća.

Osvrnuo se i na proceduralnu pogrešku, gdje je po njegovim riječima, zaobiđeno administrativno pravno povjerenstvo u kreiranju financijske konstrukcije skupštinskih sredstava, na način da je to uradio sam predsjednik Skupštine LK na što nije imao nikakvo pravo.

Govoreći o Budžetu LK za 2017. godinu ministar finansija LK Stipan Šarac istaknuo je kako su planirani porezni prihodi u iznosu od 58,192 milion maraka, manji za 0,22 posto od planiranih u budžetu za prethodnu godinu.

Ukupni rashodi i izdatci po ministrovim riječima, planirani su u iznosu od 76.2 miliona maraka i veći su odnosu na Budžet 2016. godine za 426.241 maraka ili 0,56 posto.

U obrazloženju rashoda i izdataka iz ovogodišnjeg budžeta ministar je najavio kako će najviše sredstava ići na bruto plaće i naknade troškova uposlenih gdje je predviđeno 41,9 milion maraka, dok je za grantove predviđen iznos od 11,7 milion maraka.

Za kapitalne potpore predviđeno je 1,8 milion maraka, s tim da braniteljima pripada 450.000 maraka, a neprofitnim organizacijama za sufinanciranje EU projekata 500.000 maraka.

Budžetom je previđeno da općine dobivaju potpore u iznosu od 400.000 maraka, dok će za Kantonalnu bolnicu u Livnu biti izdvojeno 500 000 maraka.

Inače, ukupni kapitalni izdatci u 2017. godini iznose 7,3 milion maraka i manji su za 868.746 u odnosu na Budćet za 2016. godinu, a najveća stavka unutar kapitalnih izdataka je za nabavku uredske opreme u iznosu od 799.690 maraka.

Amandman kojeg je na Budžet uputio zastupnik dr. Nediljko Rimac (HDZ 1990), a koji se odnosio na nabavku vozila hitne medicinske pomoći za Kantonalnu bolnicu u Livnu nije prošao za jedan glas.

– Žalosti me da ljudi liječničke struke nisu podržali moj amandman, a isto tako žalosti me činjenica da se politika uvukla u te pore i odlučuje hoćemo li ili ne, sutra spasiti nečiji život – istaknuo je Rimac.

Po njegovim riječima, Kantonaln bolnica u Livnu trenutno posjeduje samo jedno opremljeno vozilo za hitne slučajeve za prijevoz pacijenta u veće centre.

Skupština je na današnjoj sjednici, uz ostalo, usvojila Nacrt zakona o pravobraniteljstvu LK  te dala suglasnost na Statut Kantonalne bolnice “Dr.fra Mihovil Sučić” Livno.