Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda psbih

Usvojen državni budžet od 1,3 milijarde maraka

230330_dom_naroda_psbih_75740

Od prisutnih 15 delegata, “za” predloženi budžet glasalo je osam delegata, pet delegata je bilo protiv, a dva suzdržana

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Usvojeni budžet iznosi 1,3 milijarde KM kojim osnovica za obračun plata državnim službenicima i izabranim zvaničnicima iznosi 600 KM. Ovo je povećanje od 241 milion KM u odnosu na prošlu godinu.

Od prisutnih 15 delegata, “za” predloženi budžet glasalo je osam delegata, pet delegata je bilo protiv, a dva suzdržana.

Iz Federacije BiH četiri delegata su bila “za”, četiri protiv i dva uzdržana. Iz RS-a četiri delegata su glasala “za”, a jedan je bio protiv.

Delegat Džemal Smajić je tokom diskusije o predloženom budžetu kazao da je od ministra finansija i trezora BiH Zorana Tegeltije koji se prije diskusije obratio delegatima, očekivao da će objasniti iz kojih razloga se nije poštovao budžetski kalendar i zašto nije budžet upućen u zakonodavni postupak i time se omogućilo delegatima da učestvuju u kreiranju ovoga budžeta.

– Kako nisam bio u mogućnosti da učestvujem u kreiranju ovoga budžeta niti amandmanski djelujem, prilikom glasanja ću biti suzdržan – najavio je Smajić.

Delegatkinja Marina Pendeš je kazala da usvajanjem budžeta danas, “omogućavamo Vijeću ministara i svim institucijama na državnoj razini da istinski mogu prihvatiti odgovornost koju su preuzeli i početi raditi svoj posao, prvenstveno vezano za naš evropski put i otpočinjanje reformskih procesa i agedne koju smo preuzeli”.

Delegat Zlatko Miletić je kazao da je pročitao predloženi budžet od prve do zadnje stranice.

Naveo je da je prije donošenja samog budžeta mislio da će imati priliku da vidi Globalni fiskalni okvir.

Kazao je da je ovo moglo biti urađeno i “na malo drugačiji način, da imamo priliku da utičemo na pojedine segmente amandmanski, da ponešto popravimo”.

– Nadam se da će mi neko od vas, pošto vi predstavljate poziciju, konačno reći da li ćete glasati za dopune Zakona o plaćama i naknadama, koji dolazi iza ove tačke, da bi ja znao kako ću glasti za budžet. Ukoliko budete za to da se, uslovno rečeno, funkcionerima, imenovanim osobama, plaće smanje u narednoj tačci dnevnog reda, ja ću vas podržati. Ukoliko to nećete, ja vam za budžet, u tom smislu da bi mi podržali da sami sebi povećamo plaće, ne bi glasao – kazao je Miletić.

Delegat Želimir Nešković je kazao da je njemu najviše indikativno da se budžet konstantno povećava iz godine u godinu, počevši od 2018. godine na ovamo.

– On je u 2023. planiran jednim enormnim povećanjem, što smatram da nije u redu, zato što ovo povećanje ide direktno na uštrb prihoda RS, Federacije BiH i lokalnih zajednica u RS i FBiH – naveo je Nešković.