Usvojen Nacrt budžeta općine Jablanica za 2017. godinu

nacelnik_opcine_jablanica_salem_dedic
Salem Dedić

Druga sjednica novog Općinskog vijeća Jablanica, održana je u subotu u sali za sastanke OV-a, na inicijativu Salema Dedića, načelnika te općine.

Naime, na sjednici se između ostalog, među važnijim tačkama dnevnog reda našao Nacrt budžeta općine Jablanica za 2017. godinu u iznosu od 8.990.600 maraka, koji je i usvojen.

Pored spomenutoga donesene su odluke o imenovanju radnih tijela i komisija Općinskog vijeća za budžet i društveni nadzor, komisije za mjesne zajednice, pitanja mladih i saradnju, komisije za ljudska prava, boračka i socijalna pitanja i predstavke građana, te komisije za prostorno uređenje i ekologiju, kao i komisije za javna priznanja.

Također su donesene i Odluke po prijedlogu o izmjenama i dopunama Statuta Općine Jablanica, Odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Općinskog vijeća Općine Jablanica, Odluka o pristupanju izradi ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Jablanica za period 2016-2025. godina, te Odluka o načinu i uslovima javne prodaje nekretnine u vlasništvu općine Jablanica kao i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Općinskog javnog pravobranilaštva.

Salem Dedić, načelnik općine Jablanica kazao je u izjavi za Fenu kako je spomenute tačke smatrao hitnim, te kako je zbog toga insistirao da se sjednica održi u subotu, koja je neradni dan.

Naime, kako vijećnici SDP-a Jablanica, nisu dali podršku i glas po pitanju donošenja odluka o mnogim važnim tačkama, kao što je odluka o načinu i uslovima javne prodaje nekretnine u vlasništvu općine Jablanica, te samom Nacrtu budžeta te općine za 2017. godinu, a koji su tokom sjednice i u izjavama za medije davali neprilične izjave i epitete načelniku te općine, Dedić je kazao da neko ko je negativan i neko ko ne prihvata ništa što je bitno za građane općine Jablanica, i ko danas nije dao podršku čak ni Nacrtu budžeta iz njemu poznatih razloga, će upravo tako komentarisati, a neće predlagati.

– Niko ni u jednom prijedlogu niti u jednom glasanju ne provodi ništa što nije u skladu sa pravilima i aktima koje može donijeti Općinsko vijeće. Demagoški pričati o javnom privatnom partnerstvu a ne poznavati osnovni propis nije korektna priča, ako definitivno provodimo nešto što je naš cilj, a to je grupacija od dvije trećine vijećnika da popravimo stanje u općini Jablanica. To je definitivno dokaz i ako neko ne glasa za prodaju nekretnine zemljišta za investiranje, onda po meni ti vijećnici nemaju pravo na taj način komentarisati i nakon sjednice ili na samoj sjednici – kazao je Dedić.

Istaknuo je kako je Nacrt budžeta dokument – operativni plan koji prave na osnovu integralne strategije, te obrazloženje koje su dali i Odluku o izvršenju, nešto što običan čovjek može pročitati i vidjeti kako tamo ima najviše onoga što su investicije, stvaranje novih radnih mjesta i podrške onim kategorijama koje smatraju.

– Sredstva u iznosu od oko 1 milion maraka, koje hoćemo da uložimo u ona investiranja koja daju radna mjesta, ili daju mogućnost nekome da završi fakultet, je po meni skoro najveća investicija – istaknuo je Dedić.

O odluci o ciljanoj izmjeni prostornog plana, koja je donijeta na sjednici, Dedić je kazao kako za Jablaničanina Mirzu Teletovića, preduzeće njegove porodice EkoWat ima studiju koja pokazuje kako je bila hitno potrebna izmjena prostornog plana, zbog veće iskorištenosti hidropotencijala.

– Ako to neko nije smatrao hitnim, a tražili smo hitnu sjednicu, i kada se tiče drugih investitora koji žele ulagati na području Jablaničkog jezera, i drugih lokaliteta koji se tiču turističke ponude, i ako to neko ne smatra hitnim, ili bitnim onda ne znam šta je to onda što bi moglo biti važnije – prokomentarisao je Dedić.

Zaključio je kako je Budžet općine Jablanica za 2017. godinu razvojni, jer je maksimalno usmjeren novoj priči, a to je ulaganje u investicije koje će donijeti radna mjesta i pomoći razvitku općine Jablanica u svakom segmentu.