Usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad za 2017. godinu

novi_grad_budzet

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici Nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu od 37.683.000 konvertibilnih maraka i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od 21 dan.

Do tada će građani i ostali zainteresirani subjekti s područja Novog Grada moći dostavljati svoje prijedloge, sugestije i primjedbe nakon čega će se izraditi prijedlog budžeta koji će biti dostavljen Vijeću na razmatranje i usvajanje.

Skoro polovina budžeta, odnosno 17.194.000 konvertibilnih maraka planirana je za kapitalne projekte.

Kako je pojasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika općine Novi Grad za finansije i zajedničke poslove i ove godine planirana su sredstva za sufinansiranje izgradnje 9. transverzale, saobraćajnice koja će spajati dva dijela općine Novi Grad, od ulice Džemala Bijedića do ulice Safeta Zajke, a planirana su i značajna sredstva za početak izgradnje sportske dvorane i dodatnih učionica sa drugim sadržajima u OŠ „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku. Dedović je istakao da će Općina zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u narednoj godini krenuti u izgradnju fiskulturne sale u školi „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima, koja je u proteklom periodu dograđena, a nema fiskulturnu salu.

„U narednoj godini nastavlja se izgradnja Osnovne škole na Aneksu i smatramo da bi ti radovi u 2017. godini mogli biti privedeni kraju, kao i izgradnja vodovodne mreže u Naselju heroja Sokolje, gdje ćemo rezervoar na Sokolju povezati sa novoizgrađenom pumpnom stanicom u Briješću. Nastavit će se raditi na uređenju parkovskih površina, unapređenju hortikulturnog uređenja općine, izgradnji dječijih i sportskih igrališta, javne rasvjete, asfaltiranje cesta i drugi projekti koji će doprinjeti poboljšanju uslova življenja stanovnika naše općine“, rekao je Dedović, te dodao da su kao i ranijih godina planirana sredstva za pomoć u liječenju teško oboljelih građana, stipendiranje uspješnih učenika i studenata i druge projekte.

Posebno je istakao da su Nacrtom budžeta planirana sredstva u iznosu od 330.000 KM za smanjenje neujednačenosti naknade za nezaposlene porodilje, kako bi se donekle ublažila razlika u naknadama između zaposlenih i nezaposlenih porodilja. Obzirom da zaposlene porodilje imaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će u 2017. godini za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih po 50 KM.

Također, planirano je 100.000 KM za sufinansiranje kamatne stope mladim osobama s područja Novog Grada, koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje.

Obzirom da u ovoj godini nije usvojen budžet Općine Novi Grad za narednu godinu, donesena je Odluka o privremenom finansiranju Općine za period januar – mart 2017. godine.