Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće ministara bih

Usvojen novi Pravilnik o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila

tehnički pregled - registracija
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Novčane naknade uplaćuju se na Jedinstveni račun trezora BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Pravilnik o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definira visina naknade za registriranje oldtimer vozila i korištenje prenosivih registracijskih pločica, što do sada nije bilo propisano i stvaralo je probleme fizičkim i pravnim osobama.

Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registracijske pločice, kao i za registracijske pločice za oldtimer vozila iznosi 20 KM.  

Ostale naknade su na nivou iz 2009. godine i kreću se od 5,00 KM za izdavanje potvrda o vlasništvu vozila i registraciji te za izdavanje i korištenje oznaka za obilježavanje vozila – stiker naljepnice, kao i za registracijske pločice za obavljanje pokusna vožnje, dok naknada na ime izdavanja knjižice potvrda o korištenju prenosivih pločica iznosi 10,00 KM.

Visina naknada za izdavanje registracijske pločice za motorno vozilo iznosi 20,00 KM, a naknada za registracijske pločice za priključno vozilo, motocikl i bicikl s motorom 10,00 KM.

Na istom nivou kao i ranije ostale su naknade za registracijske pločice za vozilo DKP-a, misije, i međunarodne organizacije u BiH i iznose 30,00 KM, kao i za registracijske pločice za privremeno registrirano vozilo  50,00 KM.

oldtimer cabrio skup
FOTO: Fena/Hazim Aljović

Visina novčane naknade za izdavanje svih ovih oznaka u slučaju njihovog gubitka, krađe, uništenja ili oštećenja u tolikoj mjeri da ne mogu više služiti svrsi identična je visini naknade za njihovo izdavanje.

Novčane naknade uplaćuju se na Jedinstveni račun trezora BiH. Od ukupno prikupljenih sredstava 30 posto predstavlja prihod budžeta institucija BiH, a 70 posto pripada nadležnim tijelima za registraciju motornih vozila.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH kada prestaje važiti dosadašnji Pravilnik o cijeni dokumenata za registraciju vozila i naknadi za korištenje registracijskih tablica („Službeni glasnik BiH“, broj 76/09).