Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojen rebalans ovogodišnjeg i Nacrt budžeta RS-a za 2016. godinu

BiH

narodna skupstina rs (1)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta, u iznosu od dvije milijarde i 83,1 milion KM, a koji je uvećan u odnosi na projektovani budžetski okvir za 2,5 posto.

Za rebalansirani budžet po hitnom postupku glasali su poslanici vladajuće većine u RS-u, kao i za Zakon o izvršenju budžeta RS-a.

Rebalansom su povećani izdaci za otplatu dugova tog bh. entiteta za 6,9 posto ili 33 miliona i iznose čak 510 miliona KM, što znači da četvrtina budžeta RS-a ide za otplatu dugova.

Poslanici su usvojili i set zakona čiji je cilj uvođenje fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a u sistem trezorskog poslovanja.

Za prelazak na trezorski način isplate penzija usvojili su izmjene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, o doprinosima, trezoru i o budžetskom sistemu RS-a.

Usvojen je i Nacrtu budžeta RS-a za 2016.

Ukupna budžetska sredstva planirana za narednu godinu iznose dvije milijarde i 207,8 miliona KM i veća su za 174,8 miliona KM ili 8,6 posto u odnosu na ovogodišnji budžet.

Nakon glasanja o razmatranim tačkama završena je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a.

Redovno skupštinsko zasjedanje najavljeno je za 8. decembar.