BiH

dom naroda psbih

Konačno usvojen zakon koji reguliše javne nabavke: “Napravljen je prvi od četiri koraka”

29/08/2022

Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama su u februaru prošle godine upućene u parlamentarnu proceduru, a to je učinjeno nakon što je usklađen sa direktivama EU

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas konačno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, a na čemu već neko vrijeme insistira Evropska unija kao dio reforme potrebne za eurointegracije.

Predlagač ovog zakona je Vijeće ministara BiH, a šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je protekle sedmice razgovarao sa predsjedavajućim Vijeća Zoranom Tegeltijom o konačnom usvajanju zakona. On je tada naglasio kako je njegovo usvajanje od prioritetnog značaja i da bi to trebalo usvojiti prije izbora.

Pod takvim pritiskom, glasali su delegati u Parlamentu BiH uprkos tome što su ranije bili protiv.

Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama su u februaru prošle godine upućene u parlamentarnu proceduru, a to je učinjeno nakon što je usklađen sa direktivama EU.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je u odmah martu 2021. usvojio izmjene i dopune ovog zakona, ali to nije uradio Dom naroda. Za neusvajanje u gornjem domu tada bili su zaslužni delegati SNSD-a i HDZ-a.

Zakon, između ostalog, podrazumijeva izuzeća od primjene ovog zakona, imenovanje službenika za javne nabavke, transparentnost na portalu Agencije za javne nabavke, prethodne provjere tržišta, plan nabavki i provođenje elektronskih nabavki.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Sattler je izrazio zadovoljstvo usvojenim zakonom, te je naglasio da je riječ o prvom od četiri ključna koraka kada je riječ vladavina prava  i dobijanje kandidatskog statusa EU.

“Danas je napravljen važan i dugo očekivan korak prema provedbi Sporazuma od 12. juna, o ispunjavanju EU prioriteta za status kandidata za EU. Zakon o javnim nabavkama, usvojen u Domu naroda PSBiH, jedan je od 4 ključna zakona o vladavini prava u BiH. Ostala tri treba usvojiti što prije”, nagasio je Sattler.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.