Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština distrikta

Usvojen Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina u Brčko distriktu

15102020 01m

Riječ je o Zakonu koji Brčko distrikt do sada nije imao, a kojim se uređuju pitanja prava, sloboda i obveza nacionalnih manjina u Distriktu. Ovim zakonom se, između ostalog, propisuju osnivanje i nadležnosti vijeća za nacionalne manjine

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su na sjednici u srijedu više zakona među kojima i Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH.

Riječ je o Zakonu koji Brčko distrikt do sada nije imao, a kojim se uređuju pitanja prava, sloboda i obveza nacionalnih manjina u Distriktu. Ovim zakonom se, između ostalog, propisuju osnivanje i nadležnosti vijeća za nacionalne manjine, saopćeno  je u četvrtak iz Skupštine Distrikta.

Donesen je i novi Zakon o udrugama i fondacijama Brčko distrikta BiH kojim se uvodi novi način sufinanciranja i financiranja projekata NVO sektora od Vlade preko javnog poziva i uz jasne kriterije. Novina je i uvođenje inspektora za nevladin sektor koji će djelovati u okviru Inspektorata Brčko distrikta BiH zbog čega je Skupština usvojila i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o inspekcijama.

U redovitoj proceduri usvojen je i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dok su po žurom postupku izmijenjeni i dopunjeni Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covid-19, Zakon o prostornom planiranju i građenju, Zakon o fiskalnim sustavima i Zakon o prijevozu u cestovnom prometu.

“Izmjenama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covid-19 omogućili smo da sada Vlada, primjereno odlukama Kriznog stožera, prati stanje i u slučaju eventualnih negativnih posljedica po gospodarstvo Distrikta odlučuje o financijskoj potpori” rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Predsjednik Kadrić je istaknuo da je veoma značajno usvajanje Zakona o izmjenama Zakona o prostornom planiranju i građenju.

“Izmjene ovog zakona omogućile su da sada izravno Zavod za izgradnju grada koji je u formiranju, može preuzeti nadležnost izrade prostorno-planske dokumentacije i projektiranja svih javnih objekata po zahtjevu Vlade i uz odluke Skupštine Brčko distrikta” naglasio je predsjednik Kadrić.

Po hitnom postupku usvojen je i set zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama i naknadama svih budžetskih korisnika kojima su precizirane bruto i neto plaća.

Skupština je usvojila izvještaj mjerodavnog povjerenstva o provedenoj proceduri za izbor kandidata za članove Upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja i donijela Odluku o imenovanju članova Upravnog odbora. Donesene su i odluke o usvajanju elaborata o opravdanosti osnivanja kao i Odluka o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove u Brčko distriktu, a dana je i suglasnost na odluku Fonda zdravstvenog osiguranja za uplatu sredstava.

“Fond zdravstvenog osiguranja nam je dao na raspolaganje dva miliona KM viška prihoda nad rashodima koji je već prethodnim rebalansom budžeta prihodovan u proračun distrikta Brčko, a koristit će se za razvoj zdravstvenog sustava” pojasnio je predsjednik Kadrić.

Usvojeno je više izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja i financijskog poslovanja odjela i institucija Brčko distrikta.

Razmatrana je Informacija o aktivnostima Kriznog stožera u svezi s prevencijom covid-19 dok je u svezi s Informacijom o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Brčko distriktu od Policije Brčko distrikta zatraženo da u što kraćem roku informaciju dostavi mjerodavnom skupštinskom povjerenstvu.

Predsjednik Skupštine Kadrić najavio je mogućnost održavanja još jedne redovite sjednice do kraja mandata ovog saziva Skupštine, navodi se u priopćenju.