BiH

Usvojena Odluka o osnivanju nove Turistička zajednica KS-a

07/09/2016

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas su usvojili Odluku o osnivanju nove Turističke zajednice KS-a, koja će za razliku od ranije, imati skupštinu, nadzorni odbor, turističko vijeće, predsjednika i ured za podršku turizmu.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konakovć kazao je da presuda Ustavnog suda iz 2014. godine nalaže da zakon koji reguliše postojanje turističkih zajednica u Federaciji BiH nije na snazi i da nije ustavan, što znači da se ne primjenjuje ni Registar u koji je upisana bivša Turistička zajednica KS-a.

– Na snazi je trenutno nezakonito ubiranje sredstava i zbog toga je i Kanton Sarajevo usvojio Zakon o turizmu KS-a – pojasnio je.

Međutim, naglasio je da mu nije poznato zašto nekolicina ljudi štiti određenu grupu privatnika koja ubiru javni prihod, što, kako kaže, od 2014. godine iznosi tri do pet miliona KM godišnje.

Također je dodao da će prema Zakonu o turizmu uposlenima iz ranije Turističke zajednice biti ponuđena mogućnost prelaska u radni odnos u Turističku zajednicu KS.

Poslanica DF-a Mersiha Mehmedagić istakla je da su oni učestvovali u pokretanju inicijative prema Ustavnom sudu BiH koji se treba očitovati o ustavnosti Zakona o turizmu KS-a.

-Do konačne odluke Ustavnog suda, nemamo namjeru podržavati ni ovu odluku o osnivanju, jer nema nikakvog mehanizma izvještavanja ni kontrole, što znači da nova Turistička zajednica neće odgovarati ni Skupštini ni Vladi KS-a – pojasnila je.

Međutim, šef Kluba SDA Mirza Čelik kazao je da će plan i program nove Turističke zajednice KS-a usvajati upravni odbori, a kontrolu vršiti Vlada KS-a.

– Trenutno, boravišne takse ubiru udruženja građana, a ni federalni inspektori nemaju kontrole nad tim – naglasio je.

Istakao je da je Zakon o turizmu KS-a naložio osnivanje nove Turističke zajednice, te da oni koji će glasati protiv ove odluke vjerovatno imaju i privatne interese.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović smatra da je sadašnja situacija u Turističkoj zajednici KS-a neodrživa te da predstavlja ozbiljnu pretpostavku za kriminalnu aktivnost i da Vlada mora i treba da uradi nešto.

– Međutim, u novoj odluci nismo vidjeli ključnu stvar, a to je da, ukoliko neko želi prikupljati javne prihode, onda mora izvijestiti i o utrošku tih sredstava. Tražimo da nova Turistička zajednica svoj plan rada i finansijski izvještaj podnosi Skupštini KS-a – naglasio je.

Šef Kluba zastupnika SBB-a Dževad Rađo kazao je da će podržati osnivanje, jer, kako kaže, to proizilazi iz zakona.

– Na taj način ćemo urediti finansijsku disciplinu u vezi boravišnih taksi i svih drugih nadležnosti koje proizilaze iz te odluke – rekao je Rađo.

Komentari