Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojena predložena prilagodba SSP-a

predsjednistvo bih

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj vanrednoj sjednici donijelo odluku kojom se usvaja Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH navodi se da je Predsjedništvo BiH „dоniјеlо Odluku kojom se usvaja Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji”.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo šefa Delegacije BiH za pregovore Hamdu Tinjaka da u ime Bosne i Hercegovine parafira tekst Protokola.

Današnja odluka Predsjedništva BiH važna je jer se radi o jednom od uslova EU za donošenje pozitivne odluke o prihvatanju aplikacije za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Adaptacijom SSP-a otvara se preduvjet da Vijeće za vanjske poslove EU na sjednici koja će biti održana u narednim danima donese pozitivnu odluku kada je u pitanju upućivanje upitnika za BiH kao naredne faze sticanja kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Vlasti BiH postavile su sebi uvjet da BiH kandidatski status stekne u 2017. godini.